Skip to content

Grad Beč dobio prvu knjižnicu stvari

Nakon što su prve knjižnice stvari (eng. Library of Things) otvorene u angloameričkim zemljama, ideja je zaživjela i u glavnom gradu Austrije. Bečke su knjižnice u suradnji s nekoliko magistratskih odjela početkom godine u 15. okrugu otvorile knjižnicu stvari

Knjižnica stvari funkcionira kao sasvim obična knjižnica s time što se tamo uz knjige posuđuju i predmeti. Njih građanima na raspolaganje stavljaju knjižnice i magistratski odjeli, pa se tako primjerice mogu posuditi naočale za virtualnu stvarnost ili infracrveni termometar za brzu i preciznu kontrolu površinske temperature namirnica. Uz to, u knjižnici se mogu pronaći i Bluetooth zvučnici, igračke za djecu, društvene igre, alati, glazbeni instrumenti, sportska oprema i mnogi drugi svakodnevni predmeti.

Knjižnicom se želi promovirati održivost, a građane potaknuti na razmišljanje o cirkularnoj ekonomiji. Čuvanjem, dijeljenjem i višekratnom uporabom predmeta doprinosi se očuvanju okoliša i smanjuje konzumerizam. Istovremenom se štede i novac i resursi.

Reakcije su građana na novu knjižnicu pozitivne. Iznova se vraćaju posuđivati stvari koje im u određenom trenutku trebaju. Predmeti se uz važeću člansku iskaznicu mogu besplatno posuditi, a ponuda se redovito širi. Pregled predmeta za posudbu dostupan je i na internetskim stranicama knjižnice.

Anita Mužek