Hrvatska ispunila tehničke uvjete za Schengen

Iz Europske komisije Hrvatskoj stigle su zasad još neslužbene informacije kako je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru, doznaje Večernji list iz diplomatskih izvora

Iz Komisije su u Zagreb stigle naznake da će evaluacija i posljednjeg od osam poglavlja schengenske pravne stečevine proći u redu, piše dnevnik u subotu.

Kako Komisija uskoro prekida rad i odlazi na godišnji odmor, službena se potvrda Hrvatske spremnosti očekuje najvjerojatnije u prvoj polovici rujna.

Time je Hrvatska, prije svega MUP, završila iznimno opsežan i dugotrajan postupak prilagodbe i ispunjavanje tehničkih uvjeta za ulazak u schengenski prostor.

No da bi se zaista i ušlo u Schengen, loptica se prebacuje na političko polje jer tu odluku mora odobriti Vijeće EU, odnosno sve njezine članice.

Hrvatski ulazak u Schengen jedan je od prioriteta hrvatske vanjske politike, na čemu se paralelno radi na političkom i tehničkoj razini. Premijer Plenković postavio je za cilj da Hrvatska uđe u Schengenski prostor do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Put do Schengena nije pravocrtan ni nakon zelenog svjetla Komisije, čemu najbolje mogu posvjedočiti Rumunjska i Bugarska, koje jesu zadovoljile kriterije, no politika iz drži izvan Schengena. 

Hrvatskoj bi u tom smislu problem mogla predstavljati Slovenija, otkuda su u više navrata insinuirali i najavljivali da svoj pristanak vežu uz hrvatsko prihvaćanje i primjenu arbitražne odluke.

Copenhagen, Denmark, Trip, Boats, Nordic, Channel
Ophelia Cherry Blossom, pixabay

Dodaju da će Schengen također biti jedna od tema sastanaka premijera Andreja Plenkovića s Junckerovom nasljednicom Ursulom von der Leyen. koja dolazi u utorak u Zagreb, treće odredište na njezinoj prvoj miniturneji.

Autor: M.Š./Hina

Tags: