U gotovo dvadesetpetogodišnjoj umjetničkoj praksi, Matko Vekić zaokupljen je socijalnim fenomenima na globalnoj razini nalazeći, u porodici čovjeka, srodstva među različitim kulturnim obrascima i stereotipima

Nedavna mini-retrospektiva u zagrebačkoj Laubi reprezentirala je umjetnikovu motivsku i oblikovateljsku raznovrsnost pridržanu u okvirima likovnosti, posebice u slikarstvu. Iz toga višeznačnog panoptikuma na drugoj rapskoj izložbi (nakon 2008.), ovaj puta u Galeriji Pik, predstavit će se grafikama iz serija Kavezi (2008.) i Skakavci (2017.) te serijom Horizontal movement (2017.), slikama prepoznatljivih modela automobila iz kasnih 1970-ih i 1980-ih. Vekić često elaborira sadržaj jednog motiva, varirajući ideju ili ponekad samo primarno inspiraciju, otvarajući slojevita značenja i interpretaciju. Kavez je, primjerice, istodobno i kavez i zatvor i svetohranište, istina, parafraza i laž, paradigma, alegoreza i uzorak. Sugestivan i autentičan, unutar figuralne forme dokazuje neiscrpnost umjetničkog pogleda i mogućnosti samog slikarstva, temeljnog stvaralačkog opredjeljenja, lako zalazeći u područja drugih likovnih i proširenih medija.

Otvorenje – četvrtak, 1. kolovoza 2019. u 21.00 sat, Galerija Pik, Ivana Rabljanina 3, Rab. Izložba ostaje otvorena do 21. kolovoza 2019.

Matko Vekić rođen je 1970. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine, u klasi prof. Đure Sedera. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, od kojih valja istaknuti tri monografske: Životinjski krug – zodijak, 2005., Umjetnički paviljon, Zagreb, Simbol, znak, amblem, ornament i zločin, 2008., Gliptoteka HAZU, Zagreb, Orijenta(liza)cija, 2016., Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb te mini-retrospektivu Dvojbe i komplementarnosti, 2019., Lauba, Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i na međunarodnim likovnim manifestacijama, predstavljao hrvatsku selekciju na 10. i 12. bijenalu u Kairu 2006. i 2010. te na 53. Venecijanskom bijenalu 2009. Za svoj rad višestruko je nagrađivan. Živi u Zagrebu gdje radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti.

Barbara Marelić