‘Obojica su stabilno, dogovara se njihov transfer u RH’

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, koji su stradali rano u srijedu tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, stabilno su i izvan su životne opasnosti, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH)

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su u Afganistanu bili angažirani na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga, napominje MORH i dodaje kako su svi ostali pripadnici 10. Hrvatskog kontingenta dobro i ne nalaze se u neposrednoj opasnosti.

Naglašava kako su tijekom dana, o izvanrednom događaju i stanju u području misije potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundovrazgovarali sa zapovjednikom NATO misije „Resolute Support“ generalom Austinom Scott Millerom koji je izrazio sućut povodom stradavanja hrvatskog vojnika.

Također su, navodi, razgovarali o ozlijeđenim pripadnicima Hrvatskoga kontingenta koji se nalaze na oporavku u američkim  bolnicama u Kabulu i Bagramu. Razgovarali su i o intenzivnim pripremama za transport poginulog pripadnika i dvojice ozlijeđenih pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatsku, dodaje MORH.

Tijekom sutrašnjeg dana u Afganistan će krenuti tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga briganim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio ozlijeđene pripadnike te pružio potporu ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta, ističe MORH.

Turalija je, inače, za HRT u srijedu izjavio da i ministar obrane i predsjednica rade na tome da tijelo bude što prije prevezeno u Hrvatsku.

– Više informacija imat ćemo tijekom noći ili sutra ujutro. Dvojica ranjenih vojnika su medicinski zbrinuti i dobro su. Kada oni budu spremni, bit će prevezeni u Hrvatsku, kazao je gostujući u Dnevniku HTV-a.

Naglasio je kako hrvatski vojnici ne sudjeluju u borbenim operacijama, ali da sam boravak u takvom okruženju nosi određeni rizik. Ovakve napade, dodao je – teško je predvidjeti. Svi pripadnici hrvatskog kontigenta prolaze obuke i sposobni su za sve, rekao je Turalija koji sutra putuje u Afganistan – posjetit će ranjene vojnike i hrvatski tim. Ponovio je kako se radi o profesionalcima koji su pripremljeni i za ovakve slučajeve. Psihološka pomoć, ako bude potrebno – bit će im pružena.

‘Zašto je naš borac je umro umrijeti kao mučenik’

Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad u srijedu u Kabulu u kojemu je poginuo jedan i ranjena dvojica hrvatskih vojnika, prenose agencije.

Josip Briški (27) podlegao je ozljedama nakon što se bombaš samoubojica zabio u jedno od vozila u konvoju na putu prema zračnoj luci.

Talibani su priopćili da je njihov borac umro kao “mučenik” nakon što je ubio ili ozlijedio “velik broj agenata CIA-e” raznijevši se u automobilu punom eksploziva, prenosi AFP.

Reuters ističe da je to prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Najnoviji bombaški napad dogodio se uslijed priprema za osmu rundu pregovora između Sjedinjenih Američkih država i talibanskih dužnosnika u Kataru ovog tjedna radi okončanja rata u Afganistanu koji traje 18 godina.

U Afganistanu je oko 20 tisuća stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, u sklopu misije NATO-a predvođene SAD-om u kojoj obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama. Pojedine američke postrojbe obavljaju antiterorističke operacije.

Dužnosnici su u Kabulu rekli da su talibanski borci raznijeli vojno vozilo sa stranim vojnicima, usmrtivši jednog i ozlijedivši najmanje trojicu.

“Eksplozija je zahvatila konvoj stranih vojnih snaga na području Tarakhela, na cesti između Kabula i Jalalabada”, izjavio je glasnogovornik policije u Kabulu, Ferdous Faramarz.

Benjamin Burbank, glasnogovornik NATO-ove misije Odlučna podrška rekao je da je član koalicijskih snaga preminuo od ozljeda nakon što je jedno njihovo vozilo pogođeno eksplozivnom napravom.

AUTOR: Hina