Skip to content

Svetvinčenat – ZATVARANJE 20. FESTIVALSKOG IZDANJA Kao dah i bez daha

20. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

U nedjelju 21. srpnja završilo je jubilarno 20. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu.

Završnog dana Festivala na gradskom trgu brojna publika pogledala je predstavu THE STATION, u koreografiji Ferenca Fehéra. Ovaj mađarski duet plesača (od koji je jedan i sam koreograf) kretao se Placom kao da ih pokreće neka tajanstvena sila. Ispraćeni pljeskom i sami su se uputili u Kaštel na posljednju, željno iščekivanu predstavu ovogodišnjeg Festivala.

Festival je spektakularno zatvorila francuska predstava NÄSS (LES GENS), u koreografiji Fouada Boussoufa i izvedbi plesne kompanije Massala. Cijeli tim predstave došao je izravno iz Avignona gdje su nastupali na jednom od najprestižnijih festivala suvremenog plesa, Les Hivernales, sa čak jedanaest rasprodanih izvedbi. Dvanaestu izvedbu u nizu predstavili su, po prvi puta na otvorenoj sceni, u Savičenti.

Koreograf Fouad Boussouf izjavio je da je Näss skladao kao dah, istovremeno fizički i mistično, a bez daha ostavio je cijelu publiku Kaštela Grimani.  Sedam plesača, ukidajući prostor i vrijeme, hipnotički nas je držalo u transu čitavih 55 minuta izvedbe, a ispraćeni su gromoglasnim, desetominutnim pljeskom i ovacijama publike na nogama.

Druženje se do kasno u noć nastavilo i u Plejsu, novom festivalskom mjestu, gdje je nakon spektakla koji su nam priredili na sceni, ovih sedam mladih plesača, začudne energije, nastavilo slobodno plesati uz glazbu DJ-a i koreografa Ferenca Fehéra.

Dvadeseti rođendan započeli smo ljudima, predstavom PEOPLE WHAT PEOPLE?, francuske kompanije Vilcanota i završili ljudima NÄSS (arap. ljudi); ljudima na sceni, iza scene i ispred scene koji plesom postaju život. Dvadeset godina zaista smo obilježili na najbolji mogući način. 

Posebno se zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u stvaranju ove, zaista posebne, edicije Festivala, svim umjetnicima, suradnicima, osoblju i nadasve publici, kako onoj starijoj i vjernoj tako i onoj mlađoj i novoj. Veliko hvala svim stanovnicima Savičente!  Vidimo se sljedeće godine kada ulazimo u treće desetljeće.                        

See also  18. Performance Art Festival: Optimizam / 16. – 18. studenog

Martina Marin