VODIČ ZA ODVIKAVANJE OD PELENA

Navikavanje na tutu jedan je od najvećih izazova za novopečene roditelje. Saznajte kako ga možete uspješno savladati!

Kada je vrijeme za odvikavanje od pelena?
navikavanje-na-tutu
Kao što iskusni roditelji već dobro znaju, ništa od tute dok dijete ne bude spremno. Većina djece je fizički ili psihički pripremljena za odvikavanje od pelena u uzrastu od 1,5 do 3 godine. Djevojčice su uobičajeno nešto ranije spremne za odvikavanje od pelena nego dječaci.
Kako odviknuti dijete od pelena?

Čak i ako je vaše dijete naviknuto da ne nosi pelene, to ne znači da je spremno za tutu. Važno je da budete strpljivi, jer dijete nećete moći prisiliti na odvikavanje od pelena. Radije ga postupno i bez uzrujavanja naučite što se očekuje od njega. Prvo djetetu objasnite što je tuta i opišite mu što radite dok ga presvlačite.

Zapamtite da djeca uče kroz opažanje i imitiranje, tako da bi stariji brat ili sestra mogli poslužiti kao primjer. Pratite znakove koji ukazuju da je dijete spremno za odvikavanje od pelena – recimo, postane svjesno mokre ili pune pelene i unaprijed vas obavijesti da mu se piški.

Držite tutu u kupaonici kako bi dijete naučilo da se tu vrši nužda. Stavite ga na tutu nakon obroka ili u vrijeme kad obično vrši nuždu. Dječacima je obično lakše da u početku sjede na tuti dok piške.

SAVJETI I TRIKOVI ZA JEDNOSTAVNO ODVIKAVANJE OD PELENA

Evo što možete učiniti kako bi dijete prirodno i s čim manje poteškoća prihvatilo odvikavanje od pelena.

Ne vršite pritisak na dijete!

Svako je dijete drugačije, zato nemojte vršiti pritisak. Sasvim je u redu ako vaš princ ili princeza nisu spremni za odvikavanje od pelena. Znamo da je teško ostati smiren kad dijete uprlja tepih, ali ako pokažete nervozu, prenijet ćete negativne emocije na dijete. Ako ne budete ljuti, vrlo je vjerojatno da se to neće ponoviti, tako da očistite nered, no svakako ostanite smireni i raspoloženi.

Najbolji savjeti za odvikavanje od pelena

Uključite dijete
navikavanje-na-tutu
Povedite dijete u kupovinu kako bi odabralo tutu koja mu se sviđa. Uz simpatičan dizajn koje je samo izabralo, dijete će lakše prihvatiti tutu, a vrlo vjerojatno će je odmah poželjeti koristiti.
Kod kuće je najljepše
dijete-kahlica
Kad se odlučite za odvikavanje od pelena, ne putujte daleko i preskočite kućne posjete. Bolje je da ostanete u blizini kuće kako ni vi ni vaše dijete ne bi bili pod stresom ukoliko dođe do nezgode.
Djeca kopiraju roditelje
nasmijana-beba
Neki roditelji preskaču tutu i odmah navikavaju dijete na wc školjku. Budući da većina djece kopira roditelje, ako dopustite djetetu da koristi istu wc školjku kao i vi, odvikavanje od pelena bit će kraće i uspješnije. Osim toga, nered će biti manji!
Djeca vole biti u centru pažnje
dijete-kahlica-vodic
Vaše dijete voli kad ste mu potpuno posvećeni, a odvikavanje od pelena je savršen trenutak da mu pružite svu svoju pažnju. Igrajte se, čitajte knjige ili pjevajte kako ni vi ni dijete ne biste navikavanje na tutu doživljavali kao obavezu, već priliku za zbližavanje.
Nagradite dijete
nagradite-dijete
Osmislite sistem nagrađivanja kako biste motivirali dijete da ne odustane. Recimo, možete mu dati naljepnicu u obliku zvijezde svaki put kad koristi tutu, a kad skupi 10 zvjezdica, odvedite ga u prodavaonicu igračaka.
Zapamtite 3 zlatna pravila
odviknuti-bebu-od-pravila
Strpljenje, puno pohvala i upornost. Pohvale koje dijete dobije od vas mogu dugoročno utjecati na razvoj samopouzdanja. Možda vam sad to tako ne izgleda, ali ako ostanete pozitivni i ustrajni, odvikavanje od pelene brzo će proći i uskoro ni vi ni vaše dijete više nećete razmišljati o tome!

nivea.hr