Skip to content

Josipa Pentić – Tu sam, živim!

U Galeriji sv. Toma, Muzeja grada Rovinja-Rovigno, u srijedu 24. srpnja 2019. u 21:30 sati predstavit će se sa svojom samostalnom izložbom umjetnica Josipa Pentić. Izložba je naslovljena “Tu sam, živim!”

Umjetnička slika u slučaju Josipe Pentić ima svoju komunikacijsku funkciju prvenstveno u okviru nje sâme, jer je to polje na kojem nije još sve rekla, ili je tek počela govoriti. U njenim je slikama značenje kojim poručuje svoje viđenje svijeta potisnuto jer ona najprije mora porazgovarati sâma sa sobom. Ona to na svojim slikama čini započinjujući s motivima koje nalazi oko sebe. Trenutke i situacije bira promatranjem s namjerom da ih pretvori u slike simbola i značenja njenog svakodnevnog iskustva.

Pomnim promatranjem njenih radova izloženih na rovinjskoj izložbi u galeriji sv. Toma postaje jasno da nakon nacrtanog motiva kojeg želi naslikati slikarica neočekivano otkriva nešto drugo i to drugo želi naslikati. To drugo ima ona magična svojstva koja prikazuju ili ističu nešto nevidljivo, nešto neuhvatljivo a prisutno, samo još nije otkrila što, ili to ne zna izraziti na način koji bi nju sâmu zadovoljio! Svoju spoznaju o nepoznatom umjetnica želi pretvoriti u poznat i prihvatljiv prikaz, neku scenu magične predstave. Apstraktnu formu iz svojih emocija, misli i snova, koja nema nikakav odnos s poznatim čulnim iskustvima ovoga svijeta želi pretvoriti u predmetnu formu.

Na svojim slikama umjetnica nam otkriva da je nemoguće osjećajima, u mašti proživljenu scenu magične predstave, ukalupiti u zadane odrednice povijesti umjetnosti. Možda i ne mora obavezno ta scena biti prikazana na način kako je naučila na Akademiji, možda može odrediti neke svoje, posebne norme, način kojim će nâs promatrače privoljeti da to sâmi spoznamo i dok gledamo jedno vidimo nešto drugo! Te i takve nedoumice, borbe, potrage i otkrića postaju psihološke komponente umjetnice koje se ispoljavaju i određuju njezine nedovršene likove i bjeline na naslikanim slikama čekajući trenutak kada će im se umjetnica vratiti s konačnim rješenjem svoje scene magične predstave, kada će pronaći sâma sebe!

See also  Asier Mendizábal: Ground base

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

Josipa Pentić je rođena 10. lipnja 1991. godine u Splitu. Pohađala osnovnu školu u Žrnovnici, a 2006. godine upisuje Školu likovnih umjetnosti u Splitu. 2017. godine diplomirala je s odličnim uspjehom na diplomskom sveučilišnom studiju Likovna kultura, smjer: nastavnički (Slikarstvo) na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, sa stečenim znanjem magistra edukacije likovne kulture. Sudjelovala je na skupnim izložbama Škole likovnih umjetnosti u Splitu u Salonu Galić te na završnim izložbama Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2012., 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017. godine kao i na izložbi Akvareli na skeli u Zaprešiću 2014. Na skupnim izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti sudjelovala je 2015. i 2016. godine, Muzej grada Đurđevca, Based Paper Design, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), Zagreb, Pasionska baština, Oris-kuća arhitekture u Zagrebu i na izložbi U Staklu zajedno – Anton Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u muzeju Mimara u Zagrebu i skupna izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti „IZ U 3“ u galeriji Greta. 2018. godine sudjelovala je na skupnoj izložbi „Umjetnost kao kreativni motor poticanja socijalne osjetljivosti“ studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu kroz pilot projekt suradnje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – ALU – SOC, u galeriji Šira.

Dario Sošić