Indija uspješno lansirala misiju na Mjesec

Indijska svemirska agencija izvijestila je da je uspješno lansirala dugo očekivanu misiju na Mjesec koja je odgođena prošli ponedjeljak nedugo prije lansiranja zbog tehničkog problema

Raketa Chandrayaan 2, koju je izradila Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) lansirana je u 14.43 po mjesnom vremenu, odnosno u planiranih 11.13 po srednjeeuropskom vremenu.

Lansiranje je emitirano uživo u tv-programu i na društvenim mrežama. Indijci se nadaju da će njihova misija vrijedna oko 150 milijuna biti prva na južnome polu Mjeseca.

Odbrojavanje je obustavljeno prije tjedan dana, 15. srpnja 56 minuta prije lansiranja pošto je “uočen tehnički problem u sustavu lansiranja”, objavio je tada ISRO.

Indijski mediji su izvijestili da je krivac za odgodu lansiranja bilo curenje iz boce s helijem u kriogenički raketni motor. Kvar je u međuvremenu otklonjen.

Indija će, ako misija protekne kako je predviđeno, postati tek četvrta zemlja koja je uspješno sletjela na Zemljin prirodni satelit.

Chandrayaan 2 ili Mjesečeve kočije 2 trebale su biti lansirane s tropskog otoka Andhre Pradesha nakon desetljeća dugog razvoja i samo pet dana prije 50. obljetnice prvog slijetanja na Mjesec, no to se nije ostvarilo.

Gotovo svi dijelovi Chandrayaana-2 dizajnirani su i izrađeni u Indiji. AUTOR: Hina