Trideset savjeta brzopletim roditeljima

Odgajati djecu i mlade u 21. stoljeću velika je odgovornost, teška zadaća i poslanje. Donosimo vam 30 savjeta

 1. Prve su godine života važne, jer su u to doba stvaraju temeljne strukture osobnosti.
 2. Djeca su osobe s karakterom, temperamentom, željama, promjenama raspoloženja baš kao i vi – dopustite da i oni ponekad planu.
 3. Djeca oponašaju ono što vi činite. Ne čine ono što vi zapovijedate. Nemojte im propovijedati. Djeca uče samo ono što proživljavaju.
 4. Roditelji mogu imati iste predodžbe o odgoju, što ne znači da trebaju činiti isto i izgledati kao zacementiran zid.
 5. Nemojte ulaziti u sukobe s djecom. Kad god uđete u sukob s djecom, izgubili ste.
 6. Budite strpljivi i sa samima sobom. Svatko živ zna da nije lako biti roditelj.
 7. Roditelji nisu jedini odgojitelji. Tu je i društvo u koje su djeca uključena.
 8. Znajte reći „ne“, pa će tako vaša djeca znati da ih čuvate i od njihovih pogrješaka.
 9. Pronađite vremena da se zajedno smijete. Živite svoje vrijednosti radosno. Ako moralizirate po cijele dane, djeca će početi bježati od vas.
 10. Razmjenjujte darove.
 11. Naučite relativizirati probleme, ali ih i rješavajte.
 12. Primite u kuću prijatelje svoje djece.
 13. Hrabrite djecu – to je važan praktičan oblik odgoja, toliko važan da je njegov nedostatak temeljni uzrok određenog iskrivljenog ponašanja. Djetetu koje se ne ponaša kako treba, nedostajala su ohrabrenja.
 14. Dopustite da vaše dijete ne mora imati vaše mišljenje, naprotiv, ozbiljno ih slušajte. Uvjerenje da razumijete što vam djeca žele reći i onda kada ih saslušate do kraja dio je vaše zajedničke predrasude.
 15. Ističite ono što je pozitivno u vaše djece, jer ona toga nisu uvijek u cijelosti svjesna. Pohvale vole svi, pa i vaša djeca.
 16. Dopustite im da i oni sudjeluju u odlukama koje donosi obitelj. Objasnite im razloge svojih odluka. Kad vas nešto pitaju, uvijek odgovorite.
 17. Održite riječ, budite pošteni. Držite se donesenih odluka. Nemojte nepromišljeno obećavati ni prijetiti.
 18. Priznajte svoje pogrješke i ispričajte se djeci. Imajte hrabrosti biti nesavršeni, dopustite da to budu i vaša djeca.
 19. Igrajte se sa svojom djecom.
 20. Kada djeci trebate izreći „ozbiljno upozorenje“, pričekajte da budu u horizontalnom položaju, nemojte to činiti dok stoje.
 21. Imajte na umu da je svako dijete jedinstveno. Ne postoji odgoj u množini.
 22. Ima glagola koji ne trebaju imperativ. Ne možete reći: „ Uči!“, „Uredi sobu!“, „Moli“ i očekivati da će tako i biti.
 23. Objasnite djeci što osjećate. Pričajte im kakvi ste vi bili u njihovoj dobi.
 24. Pomozite im da budu jaki i hrabri kad naiđu na poteškoće.
 25. Prihvatite izazov televizije. Televizija nije opasna po onome što čini koliko po onome što ne dopušta da se čini. (ovo nije sasvim razumljivo, autor teksta).
 26. Nemojte pretjerivati kad ih štitite. Potražite pravu priliku da se povučete i dopustite djeci da iskušaju svoju snagu i vlastite sposobnosti.
 27. Poniženo dijete ništa ne nauči. Isključite kritiku i pogrješke svedite na najmanju mjeru. Ako često ukazujete na pogrješke, obeshrabrujete svoju djecu, a znate da se ne gradi na slabostima nego na snazi.
 28. Ne sudite druge roditelje po njihovoj djeci i ne natječite se u odgoju djece s drugim roditeljima i prijateljima.
 29. Priuštite im da uživaju u čitanju.
 30. Pripovjedajte im o Isusu. To je vaš posao.

Bruno Ferrero: (Vaša djeca imaju samo vas – jedino odgoj može promijeniti svijet“, Saleziana, Zagreb, 2018., str. 50-52. )

Bruno Ferrero je rođen je 5. svibnja 1946. u Villarbasseu u Italiji. Salezijanac je i svećenik, autor stotinjak knjiga i članaka. Široko je poznat po tisućama priča koje povezuje s moralnim i katehetskim poukama. Studirao je teologiju, filozofiju i psihologiju. Karakteristično je u njegovu stilu pisanja da nikada ne predlaže nikakav zaključak nego ostavlja malima i velikima da sami dođu do pouke. Njegova su djela prevedena na dvadesetak jezika. U Hrvatskoj su publicirane 32 njegove knjige. Nakladnička kuća „Salesiana“ trudi se i objavljuje sva njegova važnija djela na hrvatskom jeziku. Kada su u pitanju odgoj djece i roditelji, vrlo su dobre dvije knjige: Vaša djeca imaju samo vas i  Sretni roditelji. Obje su tiskane 2017. god. u Zagrebu. One mogu poslužiti svakom roditelju i odgajateljima kojima je to služba i posao. Bruno Ferrero jedno je vrijeme bio profesor u srednjoj školi. On ne piše samo za adolescente. Piše i za malu djesu: 365. malih priča za djecuNove pričeMale priče za dušu. Salezijanski, „Preventivni odgoj“ je provjeren u praksi, za vrijeme života don Ivana Boska i svete M.D.Mazzarello. Isti se takvim odgojem za djevojke u praksi koristila sveta Marija Dominika Mazzarello. Don Bosko je jednom razmišljao i izjavio: „Treba ljubiti to što vole mladi, a poslije toga oni će voljeti to što mi volimo i ljubimo“ (K. J., Koliko je ura ?,  str. 66). Ta je knjiga životopis svete Marije Dominike Mazzarello. Na veliku žalost, nije prevedena na hrvatski. Marija Dominika Mazzarello utemeljiteljica je ženskog reda „Kćeri Marije Pomoćnice“.

Kakav je odgoj djece i mladih,  odgojni sustav u Hrvatskoj?

Malo je roditelja koji odgajaju svoju djecu i mlade po „salezijanskom preventivnom odgoju“. Mnogi za sebe misle da su dobri vjernici, katolici, a nikada u obitelji ne pričaju o Isusu, kako je u savjetu broj 30 zapisao Bruno Ferrero. Veliki broj roditelja štiti svoju djecu, misleći da su to „zlatna djeca“. Nepromišljeno obećavaju razne darove za dobar uspjeh u školi i time ih kupuju. Djeca i mladi žive po primjeru svojih roditelja, a ne po nekim zadanim klišejima. Odgojni sustav u Hrvatskoj „luta“, traži spas u kurikularnim i drugim reformama. A najvažnije je zapravo steći povjerenje odgajanika. To znamo iz vlastitog iskustva s roditeljima i profesorima. Sve reforme školstva, kako god se nazivale, samo su okvir, u kojemu se odgojitelj treba koristiti povjerenjem odgajanika i obrnuto. Ako toga nema, badava nam sve reforme. Mladi, unatoč svim „novim okvirima“ odgajanja, postaju sve radikalniji, spremniji na nasilje. A to je nasilje vidljivo i uočeno posljednjih godina. Odgajati djecu i mlade u 21. stoljeću velika je odgovornost, teška zadaća i poslanje. Samo jedna don Boskova rečenica upućena svetoj Mariji Dominiki Mzzarello govori o cjelini odgoja mladih: „Koliko god možete, naročito stvarajte dobro mladima, učinite sve što je moguće da biste spriječile grijeh, makar to bio samo jedan mali grijeh“ (Karmen Jelič, Koliko je ura, str. 64). Čine li tako roditelji i ostali odgojitelji? Da tako ne čine odgojitelji u školama, ne bi nastala krilatica: „Meni je važno da je u školi sve u redu, a poslije neka radi što ga volja“. Nije li odgoj postao tek nešto što činimo preko volje? Nestalo je bitnog povjerenja između roditelja, odgojitelja, djece i mladih. Stvorena su umjetno dva tabora. „Moja raska, razrednica je glupa, kužiš… što mi je rekla?“ Šatrovački rečeno: Kužimo li što je to pravi odgoj i koji su osnovni stupovi dobrog osgoja? Sve dok to ne prihvatimo, „djed će ići šumom, a baba drumom“.  Zato čitaj knjigu: Sretni roditelji i  Vaša djeca imaju samo vas. Nije to reklama, nego životna realnost odgoja viđena teološkim, filozofskim i psihološkim pogledom.

Bruno Ferrero: Neke misli i citati

„ Slom ideologija i izgubljeni utjecaj Crkve guraju društvo u duboki relativizam. Mladi su se našli pred veoma teškim zadatkom, moraju sami tražiti i u sebi pronalaziti životni smisao. To je vrijeme moralng „pabirčenja u stilu „spasavaj“ se kako znaš. Sretni roditelji, str, 56. Neki to zovu generacijom „ bez kompasa.“

„ Što je veća uloga televizije, to je manja uloga obitelji, Nekada su roditelji, djedovi i bake prenosili mladima društvene i obiteljske vrijednosti, danas televizija prenosi roditeljima, djedovima i bakama televizijsku kulturu. Događa se „ obrnuti “generacijski proces prenošenja kulture.“  B. Ferrero  Sretni roditelji, str. 76.

„Djeca i mladi koji ništa ne rade, koji se ne bave kulturnim, sportskim, i drugim aktivnostima, moraaju „se ispucati“ u besmislenom agresivnom vladanju.“ B. Ferrero “ Sretni roditelji“, str. 98.

Vlč. Vladimir Trkmić