Skip to content

Kovač za rekonstrukciju HDZ-a – dinastija HDZ-a se protivi

Za pobjedu HDZ-a na idućim izborima potrebna je rekonstrukcija stranke, izjavio je u petak predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ)

– Danas ćemo birati nove ministre. To je važno za funkcioniranje Vlade. Imamo rekonstrukciju u hrvatskoj Vladi, a za pobjede HDZ-a na sljedećim izborima nama je potrebna nadasve rekonstrukcija u HDZ-u, izjavio je u Saboru Miro Kovač. Nije htio odgovarati na daljnja pitanja.

– Treba najprije rekonstruirati Vladu, a HDZ konsolidirati. Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri”, komentirao je premijer Andrej Plenković tu Kovačevu izjavu.

Kovač se ubraja među oponente predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću u toj stranci, a u medijima se spekuliralo da bi se mogao kandidirati i za novoga predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji bi se trebali održati iduće godine.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da nijedna hrvatska stranka nije dosegla razinu unutarstranačke demokracije kao HDZ, čime je prokomentirao izjavu Mire Kovača da stranci za pobjedu na sljedećim izborima, osim rekonstrukcije Vlade, treba i rekonstrukcija HDZ-a.

– Kovač je to očito izrekao na tragu svog nastojanja da se neke stvari u HDZ-u promijene, međutim, mislim da mu je premijer odgovorio da je rekonstrukcija Vlade kako bi se ustabilio HDZ. Vjerujem da ćemo s rekonstrukcijom otkloniti bilo kakve aluzije da je HDZ podržavao određene nezakonitosti koje predstavljaju opterećenje rada Vlade. Pri tome ne tvrdim da su ministri koji su smijenjeni počinili bilo kakvu nezakonitost ili nepravilnost, ali je činjenica da su određena događanja uklonila fokus s vrlo uspješnih rezultata Vlade i da se više govorilo o odstupanjima pojedinih ministara, rekao je Bačić.

Reiner: Postoji vrijeme i mjesto kad je nešto primjereno reći

Promjene su dobre i nisu napravljene preko noći, kazao je gostujući u Dnevniku HTV-a Željko Reiner. Bile su potrebne, dodao je, iz više razloga. Od onih da Vlada neopterećeno može završiti već započete reforme i početi nove, do toga da spremni dočekamo predsjedanje EU-om.

Smatra kako HDZ-u nisu naštetile afere s kojima su se morali suočiti neki ministri te pozvao na persumpciju nevinosti. Osim toga, dodao je – snaga stranke se vidjela na glasovanju i čvrstoj većini od 82, čak i 83 glasa. Na pitanje što ako HNS i SDSS uvjetuju ostanak u koaliciji uvođenjem dvojezičnih napisa u Vukovaru odgovorio je kako za to nema nikakvog razloga. 

– HDZ treba konsolidirati, to je rekao i sam premijer Plenković, a svi pojedinci moraju voditi računa da neke stvari kažemo, ili ne kažemo u nekom trenutku. Mi smo demokratska stranka, ali postoji i vrijeme i mjesto kad je nešto primjereno reći. Trenutak nije bio primjeren da se ovakve ocjene iznose, komentirao je Reiner izjavu Mire Kovača da i HDZ treba rekonstrukciju prije parlamentarnih izbora.  Autor: D.M./HRT