PRIVATNO I JAVNO” U ŠIROKOM BRIJEGU

Sinoć je u Širokom Brijegu otvorena XVII Međunarodna izložba “Privatno i javno” 2019., jednovečernja likovna manifestacija koju svakog ljeta na otvorenom organiziraju umjetnički i bračni par Dragana i Nikola Vučković sa svojom Udrugom likovnih umjetnika En Face

Izložba na kojoj su sudjelovala 34 autora/ice iz 6 zemalja – Hrvatske, BiH , Srbije, Švedske, Belgije i Gruzije postavljena je u vrtu obitelji Karoline i Dane Marušić. Izložba je kao i ranijih godina bila u znaku mladih autora kojima su dodijeljene nagrade „Privatno i javno“ te dvije diplome-posebna priznanja žirija čiji su članovi bili akademski umjetnici i profesori s Likovnih akademija: prof. dr. Amela Hadžimejlić iz Sarajeva, dr. art. Ivana Ćavar iz Širokog Brijega, prof. Zoltan Novak iz Zagreba, Želimir Fišić, akademski slikar iz Vinkovaca i prof. Nikola Vučković akad. kipar iz Metkovića, profesor na ALU Široki Brijeg i predsjednik ULU En Face.

Nagrađene autore predstavile su akademske slikarice Ivana Ćavar, predsjednica žirija i Dragana Nuić-Vučković.

Jednakovrijedne nagrade „Privatno i javno“ dobile su mlade akademske grafičarke Nanda Agić iz Sarajeva za grafiku/bakropis „Buđenje“ iz recentnog ciklusa s tematikom intimnih auto-aktova i Danijela Šušak iz Splita za grafiku „Apopleksija“ iz ciklusa u kojem umjetnica kritički analizira estetiku odjeće i defekata kao društvenih suprotnosti prihvatljivog i neprihvatljivog, ili kamufliranja nedostataka odjećom i modnim dodatcima.

Nagradu je dobio i akademski kipar Josip Ivešić iz Maglaja za drvenu skulpturu „Kosača“.

Dva posebna priznanja za inovativna likovna rješenja i aktualne sadržaje djela dobile su akademska kiparica Anja Rakidžija iz Splita za skulpturu „Brainstorm“ u kojoj prikazuje složene moždane sinapse i njihovo djelovanje na mnoštvo komunikacijskih sposobnosti pojedinca, često s ciljem psihoterapijskog učinka, te apsolventica slikarstva Tijana Savković iz Niša za multimedijalni rad-svjetlosnu instalaciju „Ljupkosti sna o letenju“ koji je hommage filozofu Gastonu Bachelardu.

Anja Rakidžija i Josip Ivešić kiparstvo su diplomirali na ALU u Širokom Brijegu.

Autorica: Dragana Nuić-Vučković

Leave a Reply