Skip to content

Peter Halley i Lauren Clay – QUBE

Proslavljeni američki umjetnik Peter Halley već dugi niz godina surađuje s drugim umjetnicima na prostorno specifičnim instalacijama za galerije i javne ustanove širom svijeta, pa je tako i njegova izložba u Galeriji Kula zasnovana na suradnji s njujorškom likovnom umjetnicom Lauren  Clay

Peter i Lauren surađivali su već na brojnim instalacijama, poput monumentalne instalacije izložene u Paradise City u Seoulu, Južna Koreja, a koja se sastojala od velikih zidnih murala i monumentalnih slika.

Izložba pod nazivom ”Qube”, koja će biti postavljana u prostoru Galerije Kula, sastoji se od samostojeće strukture, monumentalnih dimenzija, smještene u središtu galerije, koju je dizajnirala Lauren Clay. Autorica je dizajnirala i digitalne printeve mramornih uzoraka koji će jednim dijelom prekrivati strukturu i cijeli pod galerije.

Peter Halley izradio je seriju ”digitalnih slika” printanih na zlatnoj foliji koji će ispunjavati niše postojeće strukture, a koji će biti prožeti motivima  zatvorskih ćelija i eksplozija koje Halley koristi već od 1980. god.

Instalacija ova dva kontrastna vizualna rječnika dovodi u dinamičnu interakciju čiji usklađeni dijelovi emaniraju stanje stalne balansirane napetosti.

Na otvaranju izložbe pov. umj. Branko Franceschi voditi će razgovor sa umjetnicama Peterom Halley i Lauren Clay povodom njihove prostorno specifične instalacije Qube.

Peter Halley (1953, New York) studirao je na Sveučilištu Yale gdje je stekao BA diplomu (1975), a na Sveučilištu u New Orleansu (MFA diplomu, 1978). Vratio se u New York 1980. godine, gdje je njegova prva samostalna izložba održana na International with Monument (1985). Od tada je izlagao na brojnim samostalnim izložbama i u uglednim institucijama, uključujući Musee d’Art Contemporain, Bordeaux (1991); Museo Nacional de Arte Reina Sofia, Madrid (1992); Muzej Stedelijk, Amsterdam (1992); Dallas Museum of Art (1995); Muzej moderne umjetnosti, New York (1997); Muzej Folkwang, Essen (1998); Musee D’Art Moderne, Saint Étienne Métropole, Francuska (2014.); i Schirn Kunsthalle, Frankfurt (2016). Njegove instalacije izložene su u Galerie Thaddaeus Ropac, Pariz (1995), Sveučilištu Buffalo, New York (1997), Muzeju Folkwang, Essenu (1998) i Waddington galerijama (1999, 2001). Njegovi objavljeni kritički spisi uključuju dvije zbirke eseja iz osamdesetih i devedesetih godina. Godine 1996. utemeljio je Index Magazin s Bobom Nickasom, koji je uređivao do 2005. godine. Od 2002. do 2011. Halley je bio ravnatelj poslijediplomskih studija slikarstva i tiskarstva na Sveučilišnoj školi umjetnosti Yale. Peter Halley živi i radi u New Yorku.

See also  Memorija. otisci uništenja i pobuna života

Lauren Clay živi i radi u New Yorku. Clay je dobila svoju MFA diplomu iz slikarstva na Sveučilištu Commonwealtha u Virginiji i BFA diplomu iz slikarstva na Savannah College za umjetnost i dizajn. Imala brojne samostalne izložbe u galerijiama poput Larissa Goldston, New York; Galerija Whitespace, Atlanta; i Rocky Mountain College za umjetnost i dizajn. Njezin rad je uključen u nedavne skupne izložbe u Asya Geisberg Galeriji u New Yorku; Sometime Salon, San Francisco; i Galerija Regina Rex, New York. Radovi Lauren Clay objavljeni su u ArtForumu, New York Timesu, Bomb Magazinu, Sculpture Magazinu i Art in America. Njezina umjetnička knjiga uključena je u zbirke knjižnica Metropolitan Museum of Art, The Whitney i Brooklyn Museum of Art.

Peter Halley i Lauren Clay
QUBE

utorak 23. srpnja 2019. u 20.00 sati
Galeriji Kula, Kralja Tomislava 10, Split
Izložba ostaje otvorena do 24. rujna 2019.
Izložba se događa u sklopu 65. Splitskog ljeta

Duje Mrduljaš