ZDENKA VRABEC – iskrena radost stvaranja

Predstavljamo Zdenku Vrabec, aktualnu predsjednicu Križevačkog likovnog kruga

Kada je prije sedam godina započela s likovnim stvaranjem kao korisnim hobijem nakon odlaska u mirovinu, nije ni pomislila da će jednog dana i kao autorica i kao predsjednica KLK-a biti u stalnom doticaju sa slikama i njihovim autorima, da će se stvarati nova prijateljstva koja će upravo likovna umjetnost povezivati, da će sudjelovati na mnoštvu likovnih kolonija i raditi na organizaciji izložbi na kojima se predstavljaju autori učlanjeni u rečenoj križevačkoj Udruzi i autori iz cijele Hrvatske

U TRAŽENJU VLASTITOG PUTA

Svakom slikaru u posebnom sjećanju ostaje prva samostalna izložba. To je trenutak kada se mora skupiti ne samo dovoljno slika za prvo predstavljanje nego i dovoljno hrabrosti da se javnosti pokaže ono što je nastalo kao proizvod vlastite intime, umjetničke preokupacije i slikarskog umijeća. Takav trenutak upravo se događa Zdenki Vrabec, predsjednici Križevačkog likovnog kruga, koja nam se predstavlja svojom prvom samostalnom izložbom slika upravo u prostorima Udruge, koju vodi petu godinu.

Kada je prije sedam godina započela s likovnim stvaranjem kao korisnim hobijem nakon odlaska u mirovinu, nije ni pomislila da će jednog dana i kao autorica i kao predsjednica KLK-a biti u stalnom doticaju sa slikama i njihovim autorima, da će se stvarati nova prijateljstva koja će upravo likovna umjetnost povezivati, da će sudjelovati na mnoštvu likovnih kolonija i raditi na organizaciji izložbi na kojima se predstavljaju autori učlanjeni u rečenoj križevačkoj Udruzi i autori iz cijele Hrvatske na međunarodnoj sakralnoj izložbi „Molitva sv. Marku Križevčaninu“ a pogotovo da bi jednog dana i sama bila izlagač. Upravo se sve to ostvarilo. Mnoge je začudilo mnoštvo slika koje je autorica naslikala, a prije toga nisu nigdje bile izlagane. Ta činjenica svakako treba naše poštovanje jer, uz sve poslove koje svaka žena ima u domaćinstvu i obitelji, treba pronaći vremena i za likovno stvaranje, što danas uopće nije lako.

Ljubav za crtanjem i slikanjem gaji od najranije mladosti i osnovne škole, ali to ostvaruje odlaskom u mirovinu, kada se aktivnije počinje baviti slikanjem.

Za njezino slikarsko stasanje svakako je bilo presudno polaženje slikarskog tečaja kojeg je svojevremeno organiziralo Pučko otvoreno učilište u Križevcima. Saznanja o likovnim tehnikama, kompoziciji, boji i drugim elementima koji čine sliku, otvorila su put samostalnom stvaranju Zdenke Vrabec.

Njezin način rada je u realističnom stilu i naglašenom kolorizmu. U njezinim motivima možemo prepoznati tipični ”ženski” pristup u odabiru tema. Najčešće su, dakako, to slike cvijeća. Ovdje moramo napomenuti da je za neke manje studije cvijeća ono bilo ubrano upravo u njenom vrtu. Tamo je mogla najbolje osjetiti draž kolorita i oblika koje je priroda stvorila, a koji su bili dovoljno intrigantni da ih se pokuša prenijeti na platno. Na njezinim slikama cvijeća u vazi može se pratiti njezino sazrijevanje od onih početnih radova do onih kasnijih gdje je rukopis sigurniji i slobodniji, a kolorit čišći.

Uz nešto mrtvih priroda i motiva ljubimaca – pejsaži su slijedeći izbor naše autorice. Oni obuhvaćaju prirodni okoliš i gradske vedute. Zima se tu nameće kao jedna od češćih tema, ali svakako teba apostrofirati motive valova koji udaraju u stijene kao neke od uspješnijih radova ove izložbe. Te slike nadilaze amaterski rukopis i možda predstavljaju onaj ispravan pravac kojem bi autorica trebala stremiti. Zato, poželimo joj na tom putu još mnoštvo uspješnih radova i iskrene radosti stvaranja.

Zoran Homen, predgovor u katalogu uz prvu samostalnu izložbu

ZDENKA VRABEC rođena je u Koprovničkoj Reki kod Koprivnice. Odrasla, školovala se u Križevcima i radila kao stučni savjetnik pri zapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Križevcima 31 godinu. Ekonomistica po zvanju sada u mirovini.

Ljubav za crtanje i slikanjem iskazuje od najranije mladosti, osobito u osnovnoj školi kada njen interes i talent za crtanje i slikanje otkriva tadašnji prof. Dargutin Ančić, koji njene radove šalje na dječju izložbu u Indiju.

Tijekom daljnjeg školovana, zaposlenja, osnivanjem obitelji, slikanje bude potisnuto drugim prioritetima, ali ljubav za slikanjem uvijek je bila prisutna tu negdje. Odlaskom u mirovinu ta ljubav i želja se ostvaruje, kada se aktivnije počinje baviti crtanjem i slikanjem.

Uključuje se školu crtanja i slikanja pri Pučkom otvorenom učilištu u Križevcima.

Tečaj crtanja završava kod dr. Zdenka Balogs, a tečaj slikanja kod prof. Zorana Homena, kod kojeg se upoznaje sa svim slikarskim tehnikama i čarima slikanja i kada počinje samostalno stvarati.

Empatija prema ljudima, komunikacija i želja za druženjem dovela ju je da postane aktivna je članica Križevačkog likovnog kruga (KLK), a čija je predsjednica šestu godinu..

Izlagala je mnogim skupnim izložbama KLK-a u Križevcima, Popovači, Varaždinskim Toplicama, Koprivnici, Ludbregu, Poreču… Kao slikarici amaterki, radovi su joj odabirani za izložbe i susrete likovnih stvaralaca amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Rado sudjeluje na likovnim kolonijma, a i sa zadovoljstvom organizira pri KLK-u.

Slika u realističnom stilu s naglašenim kolorizmom. Slika različite motive od pejsaža, cvijeća, mrtve prirode, veduta, životinja, a prisutni su i sakralne motivi.

Radi u svim likovnim tehnikama od olovke i pastela, akrila, a najčešće akrilom i uljem na platnu.

Živi i slika u Križevcima,