Europski čelnici s Macronom pratili svečani mimohod pa se iznenadili

Europski čelnici pratili su u nedjelju s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom tradicionalnu vojnu paradu u Parizu na Dan pada Bastilje kojoj je glavna tema bila europska vojna suradnja, a oduševila je high tech atrakcijama uključujući ‘letećeg vojnika”

Nakon što se provozao Elizejskim poljanama u vojnom vozilu u pratnji 28 motociklista i 147 pripadnika konjice, Macron je s europskim čelnicima, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea i portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Sousu, gledao mimohod koji je počeo pokazivanjem tehničkih inovacija.

Manji broj prosvjednika izviždao je Macrona dok se vozio Elizejskim poljanama, javlja agencija dpa.

Osim toga, dvadesetak do pedesetak prosvjednika pustilo je u zrak žute balone u očitom znaku potpore prosvjednom pokretu “žutih prsluka”, izvijestila je televizija France 2.

Među atrakcijama na mimohodu bila je vojna oprema poput dronova, minijaturnih autonomnih vozila, zatim vojnici naoružani oružjem protiv dronova i nešto što izgleda kao “leteći vojnik” – čovjek na flyboardu koji je izazvao oduševljenje čelnika i drugih natjecatelja.

Pad Bastille, kraljevske utvrde i zatvora, 14. srpnja 1789. predstavlja kraj apsolutističke monarhije i smatra se simboličnim početkom Francuske revolucije.

Oko 4300 vojnika, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera sudjeluje u mimohodu. Vojnici iz deset zemalja koje sudjeluju u Europskoj incijativi za intervenciju, prvi su prošli Elizejskim poljanama pozdravljaući Macrona, Merkel i ostale čelnike.

Ta inicijativa, nešto poput snaga za brzo djelovanje, osnovana je prošle godine na francuski prijedlog i uključuje Njemačku, Belgiju, Britaniju, Dansku, Estoniju, Finsku, Nizozemsku, Španjolsku i Portugal.

U poruci francuskom narodu u povodu Dana pada Bastille, objavljenoj prije parade, Macron je rekao kako želi istaknuti predanost Francuske jačanju francuske i europske sigurnosti.

“Nikada od Drugog svjetskog rat Europa nije bila tako potrebna. Izgradnja Europe obrane, u savezu s NATO-om čijih slavimo 70 godina, za Francusku je prioritet i predstavlja zajedničku temu ovog mimohoda”, pojasnio je Macron.

“Zajedničko djelovanje i jačanje naših sposobnosti da kolektivno djelujemo jedan je od izazova kojim se želi pozabaviti Europska inicijativa za intervenciju”, dodao je.