Dvostruko veće novčane kazne za najteže prometne prekršaje

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji donosi znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje

Za osam najtežih prekršaja novčane kazne se povećavaju sa sadašnjih 5000-15.000 kuna na 10.000-20.000 kuna. Odnosi se to na vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Ponavljanjem prekršaja do oduzimanja vozila

U slučaju kad vozač drugi put unutar tri godine ponovi neki od tih prekršaja oduzima mu se vozačka dozvola na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana.

Osim toga, s 500 kuna na 1000 kuna planiraju se povećati i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece a isto tolika će biti i kazna za korištenje mobitela u vožnji.

Premda je predložena prvotna kazna bila 1500 kuna, troje HDZ-ovih zastupnika predložilo je smanjivanje kazne za korištenje mobitela na 1000 kuna s obzirom na težinu tog prekršaja, standard hrvatskih građana i kazne u drugim članicama EU, što je Vlada prihvatila.

Izmjene zakona predviđaju i privremeno oduzimanje vozila vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje. Vozilo će se privremeno, do sudske odluke, oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen te ponovo počini neki od najtežih prekršaja. hina

Woman In The Car, Beauty, Girl, Fashion, Fashion Girl
pixabay photo