Ovogodišnji Tobogan posjetilo devet tisuća ljudi

Ovogodišnji treći po redu dječji festival „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture održavao se od 26. lipnja do 10. srpnja 2019.g. i u dva tjedna avanture i kulture okupio je ukupno čak 9 tisuća malih i velikih Riječana i njihovih gostiju, čulo se danas na završnom događanju, na kojem su rezime festivala dali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, organizatora festivala.

Bilo je to veliko dvotjedno zabavno i kreativno druženje kojim je Rijeka i ove godine imala aktivne ferije za djecu. “Tobogan” je ponudio preko 50 kreativnih radionica, u kojima je sveukupno sudjelovalo 900 djece različitih uzrasta. Usto, u radionički dio festivala svoj je trud i rad uložilo 40-ak volontera Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji su na privremeno preimenovanom Dječjem trgu (inače Pavlinskom trgu u riječkom Starom gradu) održali i 8 radionica za djecu.

Ovogodišnji izvedbeni program “Tobogana” bio je najveći i najbogatiji dosad. Čak 32 događanja za rekordnih 8 tisuća ljudi u publici. Na različitim mjestima u gradu održane su projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerti, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko. 

U programu ovogodišnjeg dječjeg festivala „Tobogan“ sudjelovalo je i oko 40 umjetnika i umjetnica iz Španjolske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Nizozemske, BiH, Irske i Hrvatske, što festival svrstava u sam vrh ovakvih i sličnih događanja u Hrvatskoj, pa i šire.

„Tobogan“ je zamišljen kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje i dijeljenje, upoznavanja i susrete, stjecanje novih prijateljstava i magične trenutke koji se pamte za čitav život. Velik broj djece koji je sudjelovao u ovogodišnjem programu najbolje pokazuje koliko je ovakav festival Rijeci trebao. „Tobogan“ ujedno pokazuje usmjerenje i želju da se projektom Europske prijestolnice kulture kreiraju i trajno vrijedne manifestacije koje će živjeti i nakon 2020. 

Dječji festival “Tobogan” oslikava mnogo toga što će biti smješteno i u Dječju kuću koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu. Oslikava način na koji će kreativne male snage Rijeke nositi život ovog grada u budućnosti, jer djeca koja odrastaju u prijestolnici kulture i upijaju kreativnu energiju mogu biti graditelji novog, boljeg svijeta u kakvom želimo živjeti.

„Tobogan“ je dio programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program i ovoga je puta nastao zajedničkim trudom i radom ovih organizacija: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020. 

U programu su sudjelovali i Kreativni kolektiv Kombinat – ArtMašina, Prirodoslovni muzej Rijeka, Kazališna radionica Malik, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Dom mladih i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Danas je u Ri-Hubu upriličeno druženje s partnerima, suradnicima i medijima koji su sudjelovali u organizaciji i pratili ovogodišnji festival Tobogan. Susret je bio obojan čestitkama i međusobnim zahvalama na uspješnoj suradnji velikog broja institucija i udruga, suradnji od koje su najviše profitirali najmlađi. Tobogan je ovime proslavljen, a povratkom ključeva grada iz dječjih u gradonačelnikove ruke – simbolički završen do iduće godine.

Rijeka je uz „Tobogan“ na dva tjedna postala najveseliji kutak svijeta, a sloboda dječje kreativnosti pokazala je da čitav svijet može biti ljepše i bolje mjesto. Novi spust niz „Tobogan“ najavljen je za 2020. godinu, kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, i kada će Riječani i posjetitelji Rijeke kroz još brojnija događanja ponovno lako dospjeti u svijet mašte i veselja. 

Lena Stojiljković