U Galeriji – Atelijeru Žana-Boyd, u petak 12.07.2019. s početkom u 19,30 sati otvara se izložba skulptura Antona Tonyja Ambrozicha “TRAGOM SVJETLOSTI”

Autorov umjetnički opus nastaje iz ljubavi prema životu u morskim dubinama i rodnom gradu. Stanovnike morskih dubina, krilate simbole grada Rijeke i ostale radove stvara vještim preoblikovanjem odbačenih predmeta metala, vraćajući im treperavi sjaj i svrhu protkanu savršenstvom umjetnosti.  

Plutanje riba, rakov korak i ples baletana pokreti su zaustavljeni u vremenu, stvoreni preciznim okom i vještim rukama autora. Ambrozich vjerno i s nevjerovatnom preciznošću izrađuje strukturu figure do najsitnije pojedinosti, ne propuštajući niti jedan detalj karakterističan za živa bića kojima je inspiriran. Smještene u prirodnom stanju kretanja, zbog virtuoznosti obrade metala, skulpture se doimaju živima, kao da će svakog časa njihovo čvrsto tijelo zaplesati u ritmu tragova svjetlosti koji nastaju iz zaobljenih ploha postavljenih u kliznoj ravnoteži, ili iz izoštrenih djelova čiji su vrhovi usmjereni u različitim pravcima. Način na koji je figura postavljena na kameno podnožje manjeg volumena od nje same, njen iskošeni položaj i izlazak iz okvira zadanog dužinom postolja,  promatraču stvara privid slobodnog kretanja figure u prostoru.

Uzrečicom “more daje, more uzima” može se opisati veći dio Ambrozicheva stvaralaštva. Iako minerali sadržani u metalu hrane more, zaboravljeni nerazgrađeni djelovi ostavljaju vječite rane na njegovom dnu, ugrožavajući život njegovih stanovnika.  Ambrozich svojim djelovanjem zatvara krug životnog ciklusa na novi, svrsishodniji način. Uzima otpad u svoje ruke, pretvara ga u prekrasne primjerke faune, dodajući im umjetničku vrijednost i postojanost kao vječiti podsjetnik čovječanstvu: “Čuvajte darove prirode jer oni predstavljaju život”.

Pored prepoznatljivih Ambrozichevih radova, čiji način postave vološćansku galeriju pretvara u veliki bogati akvarij, posebnu pažnju plijene fascinantno izrađene zidine Trsatske Gradine, jedan od  novonastalih radova inspiriran projektom “Rijeka 2020EPK”.

Snježana Boyd Žana, slikarica

Dugi niz godina autor na recikliranom materijalu odbačenih termo peći, bojlera, perilica, auto dijelova itd., ponovno udahnjuje novi oblik, novi život svima njima, zanimljiviji i plemenitiji od prethodnog. Deset prstiju, aparat za varenje, brusilica, škrip, alat je kojim autor stvara respektabilna, impresivna, unikatna djela.

Pogled uživo otkriva do najsitnijih detalja beskrajnu strpljivost, svu minucioznost i filigransku preciznost izrade, svu treperavost metala poput preslika živućih originala. Pokret i pogled tih bića plavetnih dubina i visina potiče da zastanemo, sanjarimo, probudimo emocije znajući koliko je ljubavi i poštovanja utkano u svaki eksponat.

Uz bogomdani talent, gotovo opsesivno stvaralaštvo Antona Tonya Ambrozicha promatrača uistinu ostavlja osupnutim, plijeneći energijom svakog pojedinog eksponata od pritajene želje za dodirom do želje za posjedovanjem, ostavljajući dovoljno vremena i prostora za cjelokupni doživljaj. Pečat je to autora za nove poticaje.

mr. sc. Ksenija Ambrozich, art manager

Anton Tony Ambrozich rođen je u Rijeci gdje živi i radi. Umjetničkog senzibiliteta od najranijih dana stvara svoj realistični svijet iz dubina morske faune, visina leta ptica do fascinantnih pokreta ljudskog tijela te brojnih unikatnih uporabnih predmeta. Obrazovanje strojarsko-tehničke-pomorske provenijencije umnogome je utjecalo na preciznost i sigurnost pokreta njegove ruke. Samozatajno i strpljivo u početku oblikuje kamen, potom metal, proučavanjem, mjerenjem, skiciranjem, obradom, zaštitom, zatvarajući cjelokupni proces do završne faze.        

Inicijativa TV kuće iz Rijeke, Kanal Ri o ustroju dodjele tradicionalne nagrade najboljem sportašu sezone NK Rijeke, rezultirala je unikatnom izradom stiliziranog dvoglavog orla, Grba grada Rijeke s loptom, u sezoni 2011/12/13 god, i nadalje.

Izlagao je skupno i samostalno na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu i sudjelovao je u više umjetničkih kolonija. Njegovi brojni eksponati nalaze se u galerijama diljem zemlje i inozemstva, u privatnim zbirkama, turističkim zajednicama, hotelima, restoranima, marinama i humanitarnim donacijama.

Izložba ostaje otvorena do 15.08.2019.
Radno vrijeme galerije: 19,00 – 23,00 sata.
Ulaz slobodan.
Adresa: Galerija -Atelijer Žana- Boyd
Opatija (Volosko), Ul.Andrije Štangera 41
www.zanaboyd.com

Leave a Reply