Skip to content

Bauk: Plenković žrtvovao Kuščevića kako bi spasio sebe

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u utorak je ocijenio da je premijer odlučio žrtvovati ministra Lovru Kuščevića kako bi spasio sebe, a njegov stranački kolega Željko Jovanović naglasio je kako je povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka

“Što se tiče Kuščevićeve ostavke, rekao bih da je premijer Plenković odlučio žrtvovati ministra da bi spasio sebe. Ostavka je bila očekivana, svi događaji oko ministra bacili su u fokus borbu protiv korupcije, antikorupcijske mjere i strategiju, i u tom smislu ćemo već na jesen ići s određenim inicijativama”, izjavio je Bauk nakon sjednice Kluba SDP-a.

Upitan misli li da u slučaju Kuščević ima posla i za institucije kaznenog progona, Bauk je kazao da to nije rekao, dodavši da su u svom zahtjevu za njegov opoziv jasno rekli da ne žele utvrđivati ni kaznenu ni prekršajnu odgovornost, a niti eventualnu odgovornost po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nego je naglasak bio na političkoj odgovornosti.

“Kao što vidite, i dio vladajuće većine, a na kraju i ministar i premijer ocijenili su da je razina političke odgovornosti tolika da sve što se govorilo kontra našeg prijedloga je neobranjivo i takav su potez povukli”, rekao je Bauk.

‘Oko sokolovo’ na Gorana Marića

Najavio je i da će sada pomnije pratiti situaciju oko ministra državne imovine Gorana Marića, ali da još nisu odlučili ići u opoziv, no, žele da se i to raščlani.

“Ovo je bio sedmi opoziv u dva mandata HDZ-ovih vlada. Četvero od njih za koje je zatražen opoziv su bivši, a tri nisu, tako da ćemo u ovom trenutku uključiti ‘oko sokolovo’ što se tiče ministra Gorana Marića”, kazao je Bauk.

S obzirom na to da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru, povodom slučaja Kuščević, zapitao ‘gdje je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić‘, Bauk je kazao da se on to i mnogi drugi pitaju već dulje vrijeme te da se nada da će im državni odvjetnik odgovoriti.

See also  Čvrsto podupiremo europski put BiH i ravnopravnost konstitutivnih naroda kao temelj ustroja BiH

Na pitanje je li vrijeme da zatraže opoziv premijera Plenkovića s obzirom na to da su morali otići ministri koje je osobno birao, Bauk je odgovorio da tu poslovničku formu još nisu odlučili koristiti. “Ako govorimo o radu Vlade i premijera postoji mogućnost interpelacije u kojoj se predlažu neki zaključci.

U ovom slučaju, razina političke odgovornosti je bila tolika da bismo bili neodgovorni kao opozicija da nismo primijenili institut opoziva. Hoće li i u sljedećim slučajevima doći do tolike razine političke odgovornosti, ocijenit ćemo, uključili smo ‘oko sokolovo’ i posebno pratimo”, kazao je Bauk.

Jovanović: Kuščevićev povratak šamar povjerenju građana u politiku

Željko Jovanović, kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, dodao je da je “povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka”.

“Dakle, on više ne može biti ministar hrvatske Vlade, ali može biti i dalje saborski zastupnik. Smatra li Plenković da će njegov politički tajnik, majstor muljanja sada moći sjediti u Hrvatskom saboru i predstavljati i dalje hrvatske građane? To nije dobro”, poručio je Jovanović.

Naglasio je da je Kuščevićev povratak u Sabor još jedan šamar povjerenju građana u politiku i političare.

SDP će, kazao je, kroz antikorupcijsku politiku, koju će snažno promovirati, pokazati građanima da nisu svi političari isti i da korupciji nema mjesta u hrvatskoj politici. „HDZ trenutačno potpuno izgubljen u okovima sukoba interesa vuče Hrvatsku na korupcijsko dno“, zaključio je Jovanović.

Jovanović i Saša Đujić, izvijestio je još Bauk, izabrani su za nove potpredsjednike Kluba zastupnika SDP-a. AUTOR: Hina