U provinciji uma ono što vjerujemo da je istinito postaje istinito… U svom traganju Marina Čorić otkriva istinu, nadvladava svoja uvjerenja i transupstituira svoja otkrića u ljepotu

Sinoć je u privatnoj NV galeriji u Širokom Brijegu, vlasnika prof. Nikole Vučkovića, otvorena izložba umjetničkih fotografija „U provinciji uma“ zadarske umjetnice Marine Čorić

Akademska slikarica diplomirala je slikarstvo na ALU u Širokom Brijegu 2017. u klasi izv.prof. Dragane Nuić-Vučković, te se uz slikarstvo uspješno bavi i umjetničkom fotografijom. Tema njezinih radova je autoportret, o čemu je na otvaranju izložbe govorila povjesničarka umjetnosti Marija Zelenika. Akademska slikarica Marina Ćorić prvi se put predstavlja s izložbom svojih umjetničkih fotografija koje se mogu svesti pod pojam lirskoga kao i njezino slikarstvo. Marina se bavi autoportretom, što je bio i motiv njezinog diplomskog slikarskog ciklusa i pismene teme. U ciklusu koji je ovdje izložen Marina fotografskim medijem nastoji dokučiti prirodu stvarnosti i kako u predgovoru kataloga Roland Pohl kaže, ona gotovo brutalno iskreno odgovara na jedno od najstarijih pitanja: „Tko sam ja?“.

U 20 izloženih radova Marina Čorić otvoreno i iskreno prikazuje slojevitost i raznolikost svoje osobnosti te time uspostavlja otvorenu komunikaciju s promatračima. Slikarica je dobitnica nagrade „Privatno i javno“ 2017. na istoimenoj međunarodnoj izložbi Udruge likovnih umjetnika En Face te je ova izložba i najava iste ovogodišnje  XVII. izložbe u Širokom Brijegu.

Roland Pohl u predgovoru kataloga izložbe piše da je Fotografski ciklus Marine Čorić „U provinciji uma“ autentičan, iskren i uvjerljiv. Izražava se minimalističkim likovnim izrazom čistih linija i oblika, pažljivo i znalački koristi svjetlost i boju, te ističe ono esencijalno u svojim radovima. Uz sve to ovi su radovi i kompleksni, višeslojni, baš kakva su i ljudska emocionalna stanja pojedinca…U potrazi za istinom nailazimo na zapreke. U provinciji uma te su zapreke naša uvjerenja, a Marina transcendira ta uvjerenja i dokazuje da u umu ne postoje zapreke. U provinciji uma ono što vjerujemo da je istinito postaje istinito… U svom traganju Marina otkriva istinu, nadvladava svoja uvjerenja i transupstituira svoja otkrića u ljepotu“.

Izložba će u NV galeriji ostati otvorena do 10. kolovoza 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.