Četiri ponovljena izdanja našeg najprevođenijeg autora

Mjesec lipanj bio je u znaku autora Mire Gavrana koji se može pohvaliti da je u samo sedam dana postao vlasnikom čak četiri ponovljena izdanja. Riječ je o sedmom izdanju romana Kako smo lomili noge, šestom izdanju zbirke priča Mali neobični ljudi i šestom izdanju romana Poncije Pilat, te čak četrnaestom izdanju dječjeg romana Zaljubljen do ušiju. 

Iznimno sam sretan što je Mozaik knjiga pred čitatelje izišla sa čak četiri moje knjige u ponovljenim izdanjima. Ta činjenica doista godi mojoj taštini, jer ponovljena izdanja zorno  svjedoče o mojoj čvrstoj povezanosti sa mojim vjernim čitateljima, ali i sa mojim stalnim nakladnikom s kojim surađujem već dva desetljeća. Pogotovo me obradovalo ponovljeno izdanje moje knjige kratkih proza “Mali neobični ljudi” koje se događa samo tri mjeseca  nakon što je iz tiska izišla moja druga knjiga kratkih proza “Priče o samoći”, tako da će čitatelji sada biti u prilici doći do obje moje knjige kratkih priča”, poručio je Miro Gavran.

Naš najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski pisac s ponosom može reći kako su njegova djela prevedena na 40 jezika, dok njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po dramama i komedijama Mire Gavrana nastalo je otprilike 350 kazališnih premijera diljem svijeta koje je pogledalo više od četiri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, koji od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom Gavranfest.

Marko Hadjur