Nogometna reprezentacija Brazila osvojila je deveti naslov prvaka Južne Amerike, no rekorder Copa Americe i dalje je Urugvaj sa 15 osvojenih naslova prvaka

Nogometaši Brazila osvojili su naslov prvaka Copa Americe nakon što su finalu odigranom na Maracani u Rio de Janeiro svladali Peru 3:1 (2:1).

Everton je na asistenciju Gabriela Jesusa doveo domaćine u vodstvo u 15. minuti. Na 1:1 poravnao je Guerrero u 44. iz kaznenog udarca, no slavlje Peruanaca nije trajalo dugo jer je u trećoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela Gabriel Jesus zabio za 2:1 Brazila.

Jesus je u 70. minuti isključen nakon što je dobio drugi žuti karton, no usprkos brojčanoj prednosti Peru nije uspio stići do izjednačenja, već je primio i treći gol. Richarlison je bio precizan iz penala u 88. minuti.

Brazil je osvojio prvu Copu nakon 2007. godine, a zanimljivo je kako je u svakom izdanju južnoameričkog prvenstva slavio kad je bio domaćin.
Brazilu je to bilo 20. finale Copa Americe i deveti naslov, prvi nakon 2007. godine, dok je Peru u svom trećem finalu upisao prvi poraz nakon što je slavio 1975. i 1939.

Brazil je na titulu čekao od 2007. godine kada je slavio na prvenstvu igranom u Venezueli

Ukupno je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil treći s devet naslova. Peru je ostao na dva naslova južnoameričkog prvaka osvojena 1939. i 1975.

U najviše finala je igrala Argentina, u 28 pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 20 finala (devet pobjeda, 11 poraza).

Najviše medalja osvajali su Argentinci. ‘Gauči’ su osvojili 33 medalje – po 14 zlata i srebra, te pet bronci.

Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su “La Celeste” bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 35 plasmana među četiri, a slijede Brazil (30), Paragvaj (22), Čile (21)…

Na Copi je do sada nastupilo i deset gostujućih reprezentacija, Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD i Katar.

Do sada su najdalje dogurali Meksikanci koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), no oba puta su poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta.

Ovo je bila peta ‘Copa’ u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizirala natjecanje najboljih ekipa Južne Amerike.

OSVAJAČI NASLOVA
15 – Urugvaj
14 – Argentina
9 – Brazil
2 – Paragvaj, Čile, Peru
1 – Kolumbija, Bolivija

DOMAĆINI
10 – Argentina
7 – Urugvaj, Čile
6 – Peru
5 – Brazil
4 – Ekvador
2 – Bolivija, Kolumbija
1 – Paragvaj, Venezuela, SAD

Autor: Hina

Leave a Reply