Skip to content

Otokar Levaj u Nu2

Gost emisije Nedjeljom u 2 urednika i voditelja Aleksandra Stankovića je glumac Otokar Levaj. Govorio je o svojoj bogatoj karijeri, o tome tko je veći glumac Pero Kvrgić ili Fabijan Šovagović te kako izgleda njegov današnji život na Floridi

Smatra da su Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević bolji glumci od njega – kaže da je to kao u nogometu, ne mogu svi biti Modrić, netko mora malo trčati, malo dodati – ja tako doživljavam taj posao. Nikada nije mislio da kao glumac mora mijenjati svijet, glumu doživljava kao posao. Opisao je anegdotu kada ga je jedan dječak zamijenio s Reljom Bašićem. 

Govorio je kako od 2007. godine svakog 23. kolovoza u svom dvorištu kod Omiša, gdje ima svoje privatno ljetno kazalište, dva dana ima predstave u spomen na svog pokojnog tasta. 

– Biti glumac, znači biti kukavica, u principu, kazao je. 

Pojasnio je da glumac nije hrabar, može biti hrabar lik kojeg glumi. Kazao je da i sada ima tremu jer mora govoriti iz glave. 

Osvrnuo se na vrijeme kada je krenuo u glumačke vode. Kazao je da je posezao i za čašicom, zbog čega je imao samokritičke eskapade i govorio da nije, neće i ne može biti glumac. Za režisere iz 60-ih godina 20. st. kaže da su bili autoritarni, vrijeđali su, pogotovo žene, no prešao je preko svega. 

Govorio je o politici. Kada je rekao da će biti rata, Ivica Zadro mu je kazao da je vječiti pesimist. Smatra da smo državu nakon rata počeli raditi od krova, a da smo ispustili sadržaj. Kazao je da je domoljublje kada se u državi radi više i bolje. – Daj sebe koliko možeš, za dobrobit države koja je skupo koštala. 

Na pitanje kako to da je dobio ulogu Vladimira Šeksa, kaže da je ulogu vjerojatno dobio zbog svoje sklonosti čašici, a i bila su vremena kada je svaka kuna dobro došla. 

Levaj je komentirao svoj život u Americi, rekao je da ima ekipu ljudi s kojima se druže on i supruga Dunja, većinom su svi Hrvati. Nema problema s velikim vrućinama u Hrvatskoj, na to ga je naučio život na Floridi. Kazao je da je aplicirao za posao vratara koji je volonterski, ali može gledati sve predstave. Obožava američko kazalište i prati sve predstave. 

Za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kaže da nema glumačke kvalitete,  čita kako se u osnovnoj školi čitaju sastavi. 

– Na prvu nema talenta, čini mi se da je to flah, rekao je. 

Govorio je o tome zašto je potpisao predbračni ugovor, kaže da ga nije ni pročitao.   

Kada se preselio u Ameriku, išao je u školu stranih jezika – imao je 73 godine kada je počeo učiti engleski i bio je najstariji od najstarijeg nastavnika. Rekao je da ga kod engleskog jezika najviše frustrira to što ga dulje uči, manje ga zna, a u društvu u kojem se govori engleski ne može se opustiti. 

Levaj i supruga svaki dan idu u teretanu, druže se s ljudima. Kada je prvi put bio u Americi s kazalištem, šokiralo ga je da je New York prepun beskućnika, a posebno su ga zatekle “duge cijevi” na aerodromima. Za Floridu kaže da je nešto sasvim drugo, a za ostatak Amerike da je zapušten, da se svugdje puca. Autor: I.H./HRT