53. “Đakovački vezovi”

večanim mimohodom sudionika središtem grada, u nazočnosti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Đakovu je u nedjelju započeo središnji program tradicionalne manifestacije izvornog narodnog folklora – 53. “Đakovačkih vezova”

Kako je najavljeno u svečanoj povorci sudjeluju članovi 61 folklorne skupine, s oko 2.500 sudionka, iz Hrvatske i svijeta, sa svatovskim zapregama i jahačima. Uz predsjednicu Grabar-Kitarović mimohodu nazoče predstavnici županijske i đakovačke gradske vlasti, brojni Đakovčani i posjetitelji. 

Manifestacija “Đakovački vezovi” bit će zatvorena u nedjelju navečer, izborom najljepših narodnih nošnji. 

Grabar-Kitarović je bila i na svetoj misi u đakovačkoj katedrali Sv. Petra, a potom se u nadbiskupijskom Uredu sastala s đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Đurom Hranićem i lokalnim dužnosnicima. 

Upitana za impresije o priredbi predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da su “Đakovački vezovi” prekrasni. 

– Toliko godina održavati kulturnu tradiciju i narodnu baštinu, to je za svaku pohvalu. Uživala sam u svakoj folklornoj skupini, bilo je vrlo veselo, i tako bi i trebalo biti. Zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i svim sudionicima ‘Đakovačkih vezova’, na kojima se okupilo oko 30 tisuća ljudi, na iznimno srdačnom dočeku i prekrasnoj atmosferi, poručila je. Autor: M.Š./I.H./Hina