Hormoni kao jedan od mogućih uzroka

Hormonalne promjene, nezdrave životne navike i prevelika razina stresa česti su uzroci mitesera, prištića i akni. Ne postoje znanstveni dokazi koji bi ukazivali na to da ove pojave uzrokuje pretjerana konzumacija čokolade i nezdrave hrane.

Dokazano je, međutim, da voće, povrće i nemasne bjelančevine pozitivno utječu na čistoću kože. Osim toga, sklonost neujednačenom tenu tj. kožnim nepravilnostima ovisi i o tipu kože.

Kako nastaju miteseri

Miteseri, koji se nazivaju još i komedonima, nastaju nakupljanjem sebuma koji izlučuju lojne žlijezde u potkožnim porama, što dovodi do začepljenja pora. To se događa kad koža proizvodi prekomjernu količinu masti. Većina se lojnih žlijezda nalazi uz korijen dlake i to u području lica, ramena, prsa i leđa. Njihovi se izvodni kanali nalaze uz otvore kroz koje dlaka izbija na površinu kože.

Prekomjernoj proizvodnji sebuma mogu doprinijeti neki hormoni (androgeni) koji se proizvode i izlučuju prije svega tijekom puberteta. Ako žlijezda izlučuje prekomjernu količinu sebuma dolazi do začepljenja kanala i na njegovu se kraju stvara čepić. Začepljenjem kanala sprječava se prirodan proces izbijanja sebuma na površinu kože.

Kad se sebum zadrži ispod površine kože, nastaje „zatvoreni komedon“ sa svijetlim vrhom koji izgleda poput bijeloga prištića. Na površini kože vidljiva je bijela pustula. Izvodni kanal lojne žlijezde ostaje začepljen

Zbog povećanog izlučivanja i neprekidnog nakupljanja sebuma može se stvoriti veliki pritisak. On dovodi do pucanja čepića i probijanja kroz otvor do površine kože. Tako nastaje „otvoreni komedon“ koji nazivamo miteserom. U dodiru s kisikom sebum poprima tamnu boju.

kako-ukloniti-mitesere-trikovi

Kad miteseri postanu akne

Kod „otvorenih komedona“ neprekidno se izlučuje mješavina rožnatih i masnih stanica pa je lakše riješiti se mitesera. „Zatvoreni komedoni“ koji se ne otvore sami predstavljaju najveći problem. Na mjesto čepića postupno dolaze bakterije koje pogoršavaju stanje. Okolnu kožu zahvaća infekcija zbog koje se u kanalu stvara gnoj. Rezultat: Stvara se crveni prištić. Saznajte kako očistiti lice u tom primjeru.

Hormonalne promjene mogu uzrokovati akne

Akne uzrokuju da površina kože postaje mnogo tvrđa u odnosu na normalnu kožu. Akne uzrokuju neprekidno začepljivanje otvora kroz koje se izlučuje sebum. Rezultat: Kod akni se na koži stvaraju miteseri, prištići zahvaćeni infekcijom i estetski neprivlačni ožiljci. To se događa zato što zbog pokušaja istiskivanja „zatvorenih komedona“ dolazi do pucanja kanala i istjecanja gnoja koji uzrokuje infekciju okolnoga tkiva. Stoga vam savjetujemo da ni u kojem slučaju sami ne istiskujete zatvorene komedone. Najblaži oblik akni očituje se miteserima koji nisu zahvaćeni infekcijom, a naziv mu je acne comedonica. Simptome akni pogoršavaju psihička stanja poput brige i stresa, pojedini lijekovi i boravak u vlažnim uvjetima. U nastavku saznajte kako ukloniti mitesere i zaustaviti akne.

nivea.hr

Leave a Reply