‘Bila je to veoma sadržajna, interesantna rasprava’

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je zahvalio papi Franji na “vrlo sadržajnom” razgovoru koji je vodio s njim u Vatikanu

Putin, koji se već dva puta susreo s Franjom, kasnio je sat vremena na sastanak. Na prvi susret 2013. kasnio je 50 minuta, a 2015., na drugi, sat vremena, što je neuobičajeno za svjetske čelnike koji se susreću s Papom.

“Hvala vam na vremenu koje ste mi posvetili”, kazao je ruski čelnik nakon 55 minuta razgovora uz pomoć dva prevoditelja.

“Bila je to veoma sadržajna, interesantna rasprava”, kazao je Franji dok je s njim razmjenjivao poklone.

Vatikan je priopćio kako su se razgovori vodili oko situacije u Siriji, Ukrajini i Venezueli.

Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji nije sudjelovao na tom susretu, kasnije su razgovarali s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i ministrom vanjskih poslova te države, nadbiskupom Paulom Gallagherom.

Franjo je Putinu poklonio svoju potpisanu poruku mira za ovu godinu i veliku grafiku Trga svetog Petra “kako ne bi nikada zaboravio Rim”.

Putin je Franji poklonio DVD s filmom o renesansnom slikaru i kiparu Michelangelu, u režiji ruskog redatelja Andreja Končalovskog, kao i velike pravoslavne ikone apostola Petra i Pavla.

Ruski čelnik će se susresti i s talijanskim predsjednikom i premijerom, pa će se u večernjim satima vratiti u Moskvu.

Papa je na posljednjem susretu 2015. pozvao Putina da učini “iskren i velik pokušaj” kako bi se postigao mir u Ukrajini i završili sukobi između vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku.

Dan kasnije u Vatikan stižu čelnici Ukrajinske Crkve. AUTOR: Hina