Hodočašće članova HKLD-a na grob Službenice Božje Ane Marije Marović u Veneciju / Foto!

Hodočašće članova Podružnice „Branimir Richter“ Zagreb Hrvatskog katoličkog liječničkog društva na grob Službenice Božje Ane Marije Marović u Veneciju, 28.–30. lipnja 2019.

Od 28. do 30. lipnja 2019. godine članovi Podružnice „Branimir Richter“ Zagreb Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) hodočastili su na grob Službenice Božje Ane Marije Marović u Veneciju. Glavni povod hodočašća bila je oporučna želja pokojnog prim. dr. Vlatka Perčina (1940.–2008.), dopredsjednika HKLD-a, da se u hrvatskom narodu rasprostrani štovanje Službenice Božje Ane Marije Marović (1815.–1887.). Bilo je ovo treće hodočašće članova HKLD-a u Veneciju na kojemu su se HKLD-u ove godine pridružili nastavnici i studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS).

Ana Marija Marović rođena je u Veneciji u uglednoj obitelji rodom iz Boke Kotorske. U mladosti se bavila umjetničkim životom, posebice slikanjem i pisanjem. No pod utjecajem svoga duhovnika, venecijanskog svećenika mons. Danielea Canalea, odlučila se na redovnički život. Godine 1838. Ana Marija Marović osniva Pobožno društvo posvećeno tajni Srca Isusova, a 1862. pokreće novu žensku redovničku družbu za pomoć ugroženim ženama, osobito onima otpuštenim iz zatvora i odbačenim od društva. Dana 21. studenoga 1864. obukla je s drugih sedam susestara redovničko odijelo novog instituta posvećenoga života nazvanom Družba za naknadu uvreda nanesenih Presvetom Srcu Isusovu. Pravila za život u institutu sastavila je s. Ana Marija, a odobrio ih je papa bl. Pio IX. i time prihvatio novu kongregaciju u Katoličkoj crkvi. Institut se danas službeno zove L`istituto delle Suore della Riparazione al Sacratissimo Cuore di Gesù e di Maria Immacolata (Institut sestara obnoviteljica posvećenih presvetim Srcima Isusa i Bezgrješne Marije). Nakon smrti Ane Marije Marović otvoren je dijecezanski proces za njezinu beatifikaciju jer je obavljajući svoju službu iskazivala herojske vrline.

Ana Marija Marović bila je uzor i inspiracija prim. Perčinu, što je on sam često svjedočio, osobito kao koautor knjige o njenom životu: Ana Marija Marović: monografski prikaz života i rada. Isto tako, dr. Perčin bio je dugi niz godina voditelj hodočasnika, osobito Bokelja, na njezin grob u Veneciji, u Istituto Canal–Marovich ai servi koji nosi njeno ime.

Hodočašće su predvodili trojica svećenika: prof. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, don Rikardo Lekaj, katedralni župnik pulske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, te doc. Krunoslav Novak, svećenik Varaždinske biskupije i docent na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Prvog dana hodočašća, na blagdan Presvetog Srca Isusova, hodočasnici su se okupili u kapeli u kojoj su položeni posmrtni ostaci Ane Marije Marović u kojoj je misno slavlje predvodio rektor Željko Tanjić. Drugog dana hodočasnici su svetu misu slavili u kripti bazilike sv. Marka tik uz sarkofag u kojem se čuvaju relikvije sv. Marka. Kako je toga dana ujedno bio i blagdan svetih Petra i Pavla, don Rikardo se u nadahnutoj propovijedi osvrnuo na život i djelo svetaca koje je postavio kao uzor današnjim kršćanima u življenju Isusova evanđelja. Zadnjeg dana hodočašća misno slavlje u kapeli samostana Canal-Marovich je predvodio doc. Novak koji je ujedno zahvalio sestrama obnoviteljicama Srca Isusova i Srca Marijina na čuvanju uspomene na našu sunarodnjakinju Anu Mariju Marović i na svemu što čine za pomoć mladima koji su uvijek bili u središtu interesa ove kongregacije koju je utemeljila Službenica Božja Ana Marija Marović. 

Dojmljivosti ugođaja tijekom cijelog hodočašća pridonijela je i prisutnost članova obitelji Perčin koji su bili i glavni inicijatori ovog hodočašća, kao i studenata Odjela za sestrinstvo HKS-a predvođenih mladim orguljašem Josipom Strčićem koji su svojim glazbenim doprinosom uveličali liturgijska slavlja tijekom hodočašća. Vjerujemo kako će i ovo hodočašće pridonijeti boljem upoznavanju hrvatske javnosti s djelom ove službenice Božje koja bi mogla biti uzor mnogim današnjim karitativnim i humanitarnim djelatnicima, pa i zdravstvenim radnicima.

Doc. dr. sc. Rok Čivljak, dopredsjednik HKLD-a