Đani Celija – Prorezi

Ovom jednostavnom interpolacijom u prostor koja doslovno ”zamućuje” odnose aktera, Celija je polučio kompleksnu priču, literaturu i scenografiju, te je time ”tihi život” tijela pretvorio u uzbudljive mogućnosti ovisne o promatračevoj mašti

Prorezi

Od najranijih kreativnih početaka 1990., pulski fotograf Đani Celija pokazuje zanimanje za ljudsko tijelo. Najčešće je bila riječ o ženskim aktovima naglašene putenosti, senzualnosti, reljefnosti i geo-grafike inkarnata, smještenim u velike formate i uvijek u crno-bijelim odnosima.

Od 2013. godine nadalje, s vremenskim cezurama koje su ga odvodile prema nekim drugim atraktorima, temama i motivima, pa ponovo tekuće godine, Celija se bavi serijom crno-bijelih fotografija koje je nazvao Prorezi.

Opet se radi o aktovima, muškim i ženskim, samostalnim ili postavljenim u međusobni odnos u zajedničkom prostoru koji dijeli prozirna najlonska folija. Prema riječima autora, folija označava i određuje ono ”ispred” i ono ”iza” (folije), a što metaforički možemo pojmiti kao dihotomijske odnose privatnog i javnog, preljuba i vjernosti, smirenog lijepog i agresivnog ružnog, moralnog i nemoralnog – u krajnjoj liniji.

Prorezi na folijama oblika su vulve ili rane, pa svako prodiranje dijelova tijela iz jednog prostora u drugi možemo doživjeti i/ili percipirati i kao rađanje novih situacija, odnosa i dinamike komuniciranja bilo koje vrste.

Ovom jednostavnom interpolacijom u prostor koja doslovno ”zamućuje” odnose aktera, Celija je polučio kompleksnu priču, literaturu i scenografiju, te je time ”tihi život” tijela (still life, engleski termin koji označava mrtvu prirodu) pretvorio u uzbudljive mogućnosti ovisne o promatračevoj mašti.

U biti, ovdje govorimo o režiranoj fotografiji koja je postala aktualna početkom prošloga stoljeća, ali realiziranoj na jedan izvoran, poetski i poetizirajući način koji u sebi sadrži estetske mogućnosti kako lijepog tako i ružnog, dakle, sveobuhvatno životnog.

Berislav Valušek

Otvorenja izložbe „Prorezi“ pulskog fotografa Đanija Celije otvara se 5. srpnja 2019., u 21 sat u MMC galeriji Grada Umaga,

Đani Celija rođen je 1977.vgodine u Puli Fotografijom se počinje baviti 1990. Diplomirao je 1998. na ISFAV-u (Istituto di Fotografia e Arti Visive) u Padovi, (Italija). Specijalizirao se u still life i industrijskoj fotografiji. Do danas je imao 20 samostalnih izložbi, a skupno je izlagao u Italiji, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Mađarskoj. Član je ULUPUH-a i HDLU-a Istre. Živi i stvara u Puli.

Sanja Benčić, prof.