Svečanom Akademijom obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora, u znak održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom održanom 30. lipnja u hotelu Westin u Zagrebu obilježila je Dan Komore

Ovom Akademijom obilježena je i 165. obljetnica organiziranog obrtništva u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec ocijenio je da je stanje u obrtništvu još uvijek složeno, unatoč pozitivnim gospodarskim trendovima.

“U tišini se gase brojni obrti”, rekao je Ranogajec.

Obrtnici su poduprli Vladu u provedbi porezne reforme, ali se ne slažu s povećanjem stope PDV-a ugostiteljima što smatraju neustavnim, jer narušava načelo jednakosti uvjeta poslovanja, kaže čelnik HOK-a.

Ističe da HOK čvrsto stoji uz svoje članove taksiste koji se suočavaju s konkurencijom Uberovih vozača. HOK nije protiv konkurencije, ako je ona legalna, rekao je Ranogajec i pozvao na zabranu korištenja aplikacije Uber sve dok se njezin status potpuno ne regulira.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić uz ostalo je poručila da Vlada želi uklanjati prepreke poslovanju i ulasku na tržište. Uz striktno poštovanje zakona, to je opći okvir Vladine gospodarske politike, rekla je Dalić.

Pozitivni gospodarski pokazatelji, po njezinim se riječima, nastavljaju i otvaraju prostor provedbi reformi, od kojih najvažnijom ocjenjuje reformu obrazovanja. Najavila je izmjene zakona o strukovnom obrazovanju ili možda potpuno novi zakon do školske godine 2018/2019.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, smatra bitnim da su prestale rasprave o potrebi opstanka HOK-a i drugih gospodarskih asocijacija te ocjenjuje da obrtnici još uvijek osjećaju učinke krize, kao i anomalije na tržištu rada na kojem se unatoč značajnim stopama nezaposlenosti pojavljuje manjak radne snage.

Na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja HOK-a „Zlatne ruke“ najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Ove godine Statuu „Zlatne ruke“ s poveljom, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija dobili su : MILENKO UNUK, vlasnik obrta „Unuk – elektro“, Rijeka, DARKO VARGA, vlasnik obrta „Atelier“, Zlatar i DAMIR ŽIDANIĆ, vlasnik obrta „Ines- obrt za usluge i trgovinu“, Zagreb.

Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem dobili su: MILENKO BENJAK, vlasnik drvne galanterije i pilane „Sandukar“, Totovec (Čakovec), MILAN DOŠEN, vlasnik elektromehaničke radnje „Elektromehanika Došen“, Virovitica, LENKA KIRIOSKA, vlasnica obrta „Klub mode – Lena“, Slavonski Brod, NENAD ŠEPAK, vlasnik obrta „Kvak obrt za usluge“, Zagreb i FRIDERIKA UNGER, vlasnica obrta „Radiona za obradu drveta“, Bjelovar.

Također, promovirani su i novi majstori, njih 1.148, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana. U ime novih majstora simbolično je majstorsku diplomu preuzeto Tomislav Rajn, majstor klesar iz Bjelovara.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore te tom prigodom zahvalila organizatorima na svemu što čine u zastupanju interesa obrtnika i promicanju obrtništva. Čestitavši nagrađenima izrazila je zahvalnost svim obrtnicima na prinosu zapošljavanju i gospodarskom razvoju, u skladu s našom zajedničkom vizijom – učiniti Hrvatsku uspješnom, konkurentnom i inovativnom zemljom, u kojoj svaki obrtnik može uspješno poslovati i napredovati. „Za našu zemlju to je utoliko važnije što imamo višestoljetnu obrtničku tradiciju, a neke naše općine i gradovi osobito su poznati upravo po obrtništvu. Tu vrijednu i značajnu baštinu moramo čuvati i unaprjeđivati“, poručila je Predsjednica.

Na Akademiji su dodijeljene i nagrade Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Šegrt Hlapić“: najboljoj učenici, Lauri Maslač, Srednja strukovna škola Vinkovci, zanimanje frizer; najboljoj školi,Strukovnoj školi Đurđevac i najboljoj mentorici, Višnji Loparić, vlasnici obrta fra radnja za žene i muškarce iz Lobora.

Temeljem Sporazuma o obrazovnoj, stručnoj, tehničkoj i znanstveno-istraživačkoj suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Visoka škola Nikola Šubić Zrinski dodijelila je Lauri Maslač, dobitnici nagrade “Šegrt Hlapić” u kategoriji najbolja učenica, trogodišnju stipendiju za stručni studij Ekonomija poduzetništva.

Svečana Akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. izvor HINA, HOK