Skip to content

SUSPENDIRAN SUMMIT ČELNIKA U BRUXELLESU ZA NOVE ŠEFOVE

Donald Tusk suspendirao summit

Čelnici zemalja članica Europske unije, koji su se u nedjelju okupili na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi u drugom pokušaju dogovorili novo vodstvo u europskim institucijama, započeli su sastanak skoro tri sata kasnije od predviđenog zbog konzultacija koje su se vodile u različitim formatima

Početak summita bio je predviđen za 18 sati, a počeo tek oko 21.30 sati. Umjesto da odmah sjednu za stol i započnu sastanak, vodile su se bilateralne i multilateralne konzultacije, što samo po sebi govori koliko će teško biti doći do dogovora.

Nakon što na redovitom summitu održanom 20. i 21. lipnja europski čelnici nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je izvanredni summit za nedjelju navečer kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Posljednji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine trebala su tri mjeseca i tri summita.

Timmermans nema potporu EPP-a, kaže Plenković

Navodni dogovor, koji je u nedjelju cirkulirao u medijima, prema kojem bi Nizozemac Frans Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema potporu Europske pučke stranke, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Prijedlog koji je jutros cirkulirao u medijima nema potporu na razini šefova država ili vlada i cijeloga Predsjedništva Europske pučke stranke. Tu je konsenzus vrlo jasan i čvrst tako da očekujem danas duge, tvrde i komplicirane pregovore”, rekao je Plenković nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke, a prije početka izvanrednog summit EU-a, na kojem su se okupili svi čelnici zemalja članica EU-a kako bi izabrali novo vodstvo europskih institucija.

To onda znači da je otpao navodni dogovor iz Osake, ako ga je uopće bilo, prema kojem bi Timmermans dobio mjesto predsjednika Komisije, liberalna skupina mjesto predsjednika Europskog vijeća, a pučani poziciju predsjednika Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Summit EU-a počeo je sa zakašnjenjem, dok je sastanak EPP-a trajao dulje od predviđenog. Njemačka kancelarka prva je izišla sa sastanka EPP-a.

Merkel nije dobila potporu u Osaki?

U Osaki su krajem ovoga tjedna na summitu G20 osim predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Komisije Jean-Claudea Junckera sudjelovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron te španjolski i talijanski premijeri Pedro Sanchez i Giuseppe Conte. izvor Hina