Njemačka pokušava vratiti izbjeglice s granice u ostale zemlje EU-a

Mjera vraćanja migranata koji su u nekoj drugoj državi Europske unije već registrirani kao izbjeglice s njemačkih granica nije donijela gotovo nikakve rezultate, javlja dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju.

„Na osnovu sporazuma s Grčkom i Španjolskom s njemačke granice je vraćeno 20 migranata koji su već bili registrirani u jednoj od ove dvije zemlje: 18 u Grčku i dva u Španjolsku“, piše Welt am Sonntag pozivajući se na podatke njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Prije godinu dana demokršćanska Unija CDU/CSU se nalazila na rubu raspada zbog spora tadašnje predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera oko politike prema migrantima.

Seehofer je htio automatski sve useljenike na njemačkim granicama vraćati u zemlje EU-a kroz koje su migranti ušli u EU. Merkel se protivila toj mjeri bez dogovora s pogođenim zemljama.

Na kraju je takav dogovor postignut samo s Grčkom i Španjolskom, ali ne i Italijom preko koje i najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom ulazi u Njemačku.

Seehofer je prije uvođenja mjere govorio o 40.000 migranata godišnje koji bi se mogli vratiti s njemačkih granica u zemlje EU-a u kojima su već registrirani kao izbjeglice.

U svibnju je 74.107 osoba u Njemačkoj zatražilo politički azil. Na prvom mjestu su podnositelji zahtjeva iz Sirije iza koje slijedi Irak, Nigerija, Turska, Iran, Afganistan i Gruzija.

Najviše zahtjeva za azilom se dodjeljuje državljanima Sirije (84 posto) i Turske (46 posto) a najmanje državljanima Gruzije (0,5 posto). Hina