UMJETNIK NA ODMORU

Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Valamar Riviera d.d. pozivaju Vas na otvorenje izložbe “Umjetnik na odmoru 2018.” by Valamar u subotu, 29. lipnja 2019. u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb

Misija projekta je prezentiranje raznih nasljeđa avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih neoavangardnih umjetnika, kao i umjetnika radikalnih praksi i umjetnika koji u suvremenom kontekstu nastavljaju i razvijaju estetiku radikalne umjetničke prakse.

Projekt „Umjetnik na odmoru 2018. / Valamar“ ugostio je 15 umjetnika različitih generacija i umjetničkih izričaja.
To su umjetnici koji i danas govore o važnih društvenim temama, a bili su važan dio umjetničke scene 1970-ih godina:
Vlado Martek (Hrvatska), konceptualni umjetnik, član Grupe šestorice autora
Marijan Molnar (Hrvatska) konceptualni umjetnik 
Dragan Živadinov (Slovenija) jedan od pokretača New Slowenishe Kunst
Eulàlia Grau (Španjolska) jedna od prvih feminističkih umjetnica
Ludo Mich (Belgija) pionir eksperimentalnog filma u Belgiji

Tu su i umjetnice sa snažnim radovima o položaju žena, ratu i sjećanju:
Adela Jusić (B&H) i Lana Čmajčanin (B&H).

Također, mlade umjetnice koje su bile dio projekta u svojim su radovima odgovarale na pitanje o tome što danas znači biti istočnoeuropska umjetnica:
Isidora Pejović Blagojević (Srbija), Tijana Petrović (Srbija), Vanja Žunić (Srbija), Jelena Pantelić (Srbija), Milica Bilanović (B&H).

Svojim društveno-političkim komentarima u raznolikim medijima aktivan je i umjetnik Vasily Slonov (Rusija), umjetnik Dubravko Mataković (Hrvatska), te umjetnik Vladimir Nikolić (Srbija).

„Forma svijesti“ Andrzeja Lachowicza

Uz ove umjetnike i umjetnice predstavit ćemo i izbor s izložbe „Forma svijesti“ Andrzeja Lachowicza (1939. – 2015.) organizirane tijekom projekta u porečkoj galeriji Zuccato. Lachowicz je jedan od najznačajnijih poljskih umjetnika i teoretičara i to je bila njegova prva samostalna izložba u Hrvatskoj i pokazala je neke od njegovih najpoznatijih serija konceptualni radovi u formi fotografije, slika i crteža. Tijekom svoje karijere Lachowicz bio je mentorom mnogih umjetnika naredne generacije. Jedan je i od osnivača važne nezavisne galerije PERMAFO u Wroclawu.