Talijanska policija uhitila kapetanicu broda za spašavanje migranata

Talijanska policija uhitila je u subotu njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata koja se našla u središtu sukoba s talijanskim vlastima nakon što je s brodom uplovila u luku otoka Lampeduse

Sea-Watch 3, koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu udrugu Sea-Watch, bio je više od dva tjedna na moru, a na brodu je bilo više od 40 spašenih ljudi iz Afrike. Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na otoku.

Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvaćaju njihov brod, kapetanica Carola Rackete odlučila je ovaj tjedan otploviti prema južnom talijanskom otoku Lampedusi, no zaustavilia su je plovila talijanske vlade.

Međutim u subotu u ranim jutarnjim satima Rackete je ušla u luku gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.

Televizijska snimka uživo pokazuje 31-godišnju Njemicu koju policija odvodi s broda dok to okupljeni prate pljeskom i bodrenjem.

Uhićena je jer je “pružala otpor ratnom brodu”, što prema medijima znači da bi mogla dobiti do 10 godina u zatvoru.

Talijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini, poznat po nepopustljivom stavu prema brodovima koji spašavaju migrante, prije je rekao da jedino može dopustiti Rackete da uplovi kada druge države EU-a pristanu odmah preuzeti migrante.

“Prijestupnica uhićena. Piratski brod zaplijenjen. Velika kazna za strani NGO. Svi migranti preraspodijeljeni u druge europske zemlje”, naveo je Salvini u tvitu u subotu.

Salvini, koji je kritizirao Nizozemsku kazavši da je dala zastavu i zatim oprala ruke od cijele stvari, za radio RAI kazao je da je pet europskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante.

Nije imenovao zemlje, no u medijskim izvješćima navode se Francuska, Njemačka, Luksemburg, Finska i Portugal. Autor: Hina

Kapetanica Sea-Watcha: “To nije bio čin nasilja, nego samo neposluha”

“To nije bio čin nasilja, samo neposluh”, kazala je u intervjuu za Corriere della Sera u nedjelju Carola Rackete, optužena za pokušaj opasnog manevra protiv patrolnog čamca koji je htio spriječiti pristajanje.

“Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah”, rekla je mlada Njemica dodavši kako je strahovala kako će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer ne znaju plivati.

“Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se ispričala i opet se ispričavam”, nastavila je ona.

Njezin manevar za kormilom Sea-Watcha u noći s petka na subotu kako bi pristala u luci Lampedusi nije nikoga ozlijedio i humanitarni brod je uspio iskrcati 40 migranata koje je spasio 17 dana prije kod obala Libije.

Rackete je uhićena jer je “pružala otpor ratnom brodu”, što nosi kaznu od 3 do 10 godina zatvora. Stavljena je u kućni pritvor i bit će izveden pred sud početkom tjedna u Agrigentu.