Skip to content

STJEPKO MAMIĆ DOBIO NAGRADU FRANCUSKE ARTS-SCIENCES-LETTRES AKADEMIJE

VELIKO PRIZNANJE HRVATSKOM UMJETNIKU STJEPKU MAMIĆU: U PARIZU NA SVEČANOJ  AKADEMIJI DODIJELJENA MU JE DIPLOMA I BRONAČNA MEDALJA ZA LIKOVNU UMJETNOST ARTS-SCIENCES-LETTRES

U Parizu je u subotu 22. lipnja 2019. god. održana svečana akademija Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES na kojoj su po 104. put  dodijeljene godišnje nagrade laureatima za postignuća u oblasti umjetnosti, znanosti i književnosti. Nagrade ove prestižne kulturne institucije dodjeljuju  se od davne 1915. godine odlukom Upravnog odbora i Visokog odbora za nagrade. 

Ove godine iznimna čast  je iskazana hrvatskom slikaru iz Dubrovnika Stjepku Mamiću koji je  za postignuća u području likovne umjetnosti dobio diplomu i brončanu medalju kao umjetnik slikar. Nagradu mu je uručio  predsjednik Akademskog društva umjetnosti, znanosti i književnosti ( Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES) Gospodin Francois Tois.

Svečana akademija i dodjela nagrada je održana u prestižnom Salonu Opera od 14 do 19 sati.  U sklopu svečane akademije održan je koncert klasične glazbe u izvedbi pijanistice Catherine Joly i violinista Daniel Nalesso.  Potom je uslijedio koktel a od 20 sati gala večera u Hotelu Inter Continental Paris Le Grand koju je krasnom izvedbom pjesme „Paris, Paris“ otvorila ovogodišnja dobitnica nagrade iz  područja glazbe, kanadska kompozitorica i pjevačica La Morissette. Ovogodišnji dobitnici zlatne medalje i Plakete časti su: astronaut Patrick Baudry, pijanist-kompozitor Mikael Levinas i  Francois-Xavier Dillmann, direktor Visokih studija, stručnjak za Skandinaviju. Svečanosti je nazočio hrvatski veleposlanik u Francuskoj i UNESCO-u NJ.E. Filip Vučak sa suprugom. 

Stjepko Mamić je nagrađen za razvoj i promicanje likovnosti i inovativne tehnike  koje je usavršavao na pariškoj Akademiji Port-Royal. Od 2014. godine izlagao je u respektabilnim galerijama i izložbenim prostorima Francuske od Muzeja Louvre, Salona Gustave Eiffel na Eiffelovom tornju do veličanstvene  Grand Palais te postao članom povijesno najvažnijih umjetničkih udruženja u Francuskoj: Fondacije Taylor (Fondation Taylor), Udruženje nezavisnih umjetnika (Societe des Artistes Independants), Jesenjeg likovnog salona (Salon d’Automne) i Udruženje crtanja i slikanja vodenim medijima (Societe du Dessin et Peinture a l’Eau). U svibnju ove godine je primljen u članstvo francuskog  Akademskog društva za umjetnost, znanost i književnost (Societe Academique Arts-Sciences-Lettres) sa sjedištem u Parizu. Od 2016. god. je član Accademie Culturale Europea sa sjedištem u Rimu. Izlaže po cijelom svijetu. Dobitnik je važnih priznanja i nagrada. Njegovi radovi i članci o njegovom radu su uvršteni u više knjiga i časopisa za kulturu i umjetnost.    

Zadnje tri godine izlaže na Art Capital u Grand Palais sa povijesnim pariškim salonima pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike, Ministarstva  kulture i veza Francuske te Ujedinjenih nacionalnih muzeja Francuske čime je stekao pravo doživotnog izlaganja na ovoj najvećoj i najvažnijoj izložbi u Francuskoj. Mamićeve tri slike na lanenom platnu sa morskim motivima među kojima je dominirala  Velika mreža 2 m x1,5 m, su ove godine plijenile pažnju brojnih posjetitelja Art Capitala gdje su u veljači ove godine dobile počasnu poziciju A1 na Salonu des Artistes Independants u Grand Palais. Također njegove slike izložene na Salonu du Dessin et Peinture a l’eau 2017. „Net“  i 2018. god. slika „Tell me what you see“ po odabiru medija su uvrštene među najljepša djela izložena na Art Capital. U ožujku 2018. god. capt. Stjepko je dobio nagradu za tehniku francuskog Art&Design magazina; u travnju o.g. je slika dubrovačkog kapetana sa motivom šanpjera dobila  nagradu umjetničke galerije iz Tokya na Međunarodnom festivalu sakralne umjetnosti u Senlisu, starom gradu prvih francuskih kraljeva. Trenutno su u tijeku dvije važne međunarodne izložbe na kojima Stjepko Mamić izlaže sa povijesnim pariškim salonima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i veza Francuske: 

  • sa Salon d’Automne izlaže u kineskom megapolisu Xi An’u prijestolnici kulture Kine i starom carskom gradu u sklopu velikog kineskog  kulturnog projekta „ Novi put svile 21 stoljeća“ čime je obilježeno otvaranje Muzeja za djecu u mlade u novom dijelu Xi ‘an a kao novom kulturnom središtu NR Kina.
  • Sa Societe des  Artistes Independants izlaže u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, gdje je 21. lipnja otvoren Festival umjetnosti. Mamićeva slika “Prune“ s motivom ženskog akta je izložena na tematskoj žiriranoj izložbi figuracije u središtu Seula u Pycadilly centru.  Inače Stjepko je član Udruženja umjetnika Južne Koreje ICAF; od 2016. -2018. god. je izlagao sa Art Nations u Nacionalnim muzejima Južne Koreje i Nacionalnoj Academiji umjetnosti (National Academy of Arts) Južne Koreje u Seoulu na tematskoj izložbi posvećenoj očuvanju okoliša pod pokroviteljstvom Ministarstva okoliša Južne Koreje.