OPREZ, SUNCE: KAKO OSJETLJIVA KOŽA REAGIRA NA SUNČANJE

Sunčanje je svakako izvrsno za dušu, no može biti i iznimno opasno za nezaštićenu kožu. Posebice osjetljiva koža zahtijeva kreme za sunčanje s visokim SPF faktorom kako se ne bi pojavila alergija na sunce

Osjetljiva koža zahtijeva posebnu pozornost

Osjetljivost na sunce uzrokuju brojni faktori. Recimo, djeci treba intenzivnija zaštita od sunca nego odraslima, budući da njihova osjetljiva koža nije potpuno razvijena. Ovdje pronađite savjete o zaštiti dječje kože i preporuke krema za sunčanje za bebe. Za osobe s vrlo svijetlom puti, koje obično prepoznajemo po plavoj ili crvenoj kosi, pjegicama i plavim očima, zaštita od sunca treba biti prioritet. Isto tako, lijekovi za akne i neurodermatitis predstavljaju stres za kožu i zato osobe s tim problemima također osjetljivo reagiraju na sunce.

Ne zaboravite: što su UV zrake više oštetile kožu, to je ona izloženija riziku oštećenja kasnije u životu. Najbolja krema za sunčanje je ona koja istovremeno štiti od UVA i UVB zraki. Potonje prodiru duboko u kožu i oštećuju kolagen zadužen za elastičnost kože. UVA zrake tako snose odgovornost za prerano starenje kože. Iako UVB zrake ne prodiru tako duboko u kožu, vrlo su agresivne, pa kao posljedica nastaju izgorena koža i opekline od sunca. Ovdje saznajte sve o pravilnoj zaštiti od sunca.

Zaštita osjetljive kože od sunca

uv-zracenje-osjetljiva-koza

Zaštita od sunca nije rezervirana samo za godišnji odmor

Koža osjetljiva na sunce ne zahtijeva zaštitu samo tijekom sunčanja na plaži. Iako je hlad svakako bolja lokacija za sunčanje, samo upotrebe kreme za sunčanje spriječit će pojavu opeklina i alergija na sunce.
Zapravo, UVA zračenje je gotovo uvijek jednako intenzivno, čak i kad je vani oblačno.
Oblaci propuštaju oko 90% UV zračenja, dok snijeg reflektira oko 80% UV zračenja. Čak i ispod pola metra vode, UV zračenje je i dalje 40%. Zato je zaštita od sunca na otvorenom od iznimne važnosti.
Ako možete, izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost, kao i ekstremno intenzivno sunce oko podneva. Nikad ne puštajte djecu na igralište ili u vrtić bez kreme za sunčanje – baš poput ljudi koji zbog profesija provode većinu dana na otvorenom, ni oni ne bi smjeli izlaziti na sunce bez kreme za sunčanje i primjerne odjeće. Čak i tijekom ljetne šetnje kroz grad, sunce će brzo opeći nezaštićene dijelove kože.

Ne zaboravite šešir za plažu

alergija-na-sunce-spf

Sunčane naočale i šešir su apsolutno nužni ljeti – šešir bi trebao imati širok obod kako bi zaštitio i vrat. Nošenje šešira pruža konstantan hlad osjetljivoj koži lica.

nivea.hr