NAZDRAVLJE! SVE O DJEČJOJ PREHLADI

Otkrijte što uzrokuje puni nosić i kako prehlada utječe na bebe

Zašto su bebe sklone prehladama?

Znamo da svoju bebicu želite čim više zaštititi, no kad tad će se morati suočiti s prehladom. Začepljeni nosić, manjak apetita, kašalj i redovito kihanje neki su od nezgodnih simptoma prehlade. Budući da oporavak nije moguće ubrzati, mnoge mame se tijekom bolesti djeteta osjećaju bespomoćno.

Prehladu uzrokuju brojni virusi koji su tako mali da ih je nemoguće vidjeti čak i pod mikroskopom. Lako se prenose i zato će im vaše dijete biti izloženo u vrtiću, kroz kontakt s članovima obitelji ili tijekom kupovine namirnica. Djeca su sklonija prehladama od odraslih, no bez brige – to je sasvim normalno.

Najbolji savjeti za njegu prehlađene bebe

Dok imate simptome pod kontrolom i pravilno se brinete o svojoj bebici, prehlada će nestati, a vaše dijete će opet biti nasmijano.

Prehlada kod beba ima i svoje prednosti

prehlada-bebe
Dobro ste pročitali, ima i pozitivnih strana prehlade u ovoj dobi. Virusne infekcije poput prehlade pomažu ojačati imunitet djeteta, s čime se smanjuje mogućnost oboljenja u kasnijoj dobi. Snažniji imunitet = zdravije dijete.
5 mitova o prehladi kod beba

Beba se prehladi kad je mokra i kad joj je hladno

zacepljeni-nosic
Jedini način da se prehladimo je da se okužimo virusom prehlade, no izloženost hladnoći može pospješiti razvoj simptoma virusa koji je već prisutan u tijelu. Zato je važno da je bebica uvijek na suhom i toplom.

Teška prehlada je ista kao gripa

prehladjena-beba
Ponekad je teško utvrditi razliku između teške prehlade i gripe. Simptomi prehlade kod beba obično se razvijaju postupno, dok se gripa razvija brzo i obično je ozbiljnija bolest. Ukoliko ste u dvojbi, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Kad beba ima prehladu, mora ići doktoru

kako-izlijeciti-bebu
To vrijedi samo za bebe mlađe od tri mjeseca ili kad se simptomi naglo pogoršaju. U svim ostalim slučajevima, liječnik neće moći učiniti ništa osim ublažiti simptome. Stoga je najbolje da se beba na miru oporavlja doma uz puno vaše brige.

Prehlade se prenose putem zraka

dijete-prehlada
Druženje sa zaraženom osobom svakako povećava rizik od prijenosa virusa, pogotovo ako kašlju ili kišu, no i dodir igra veliku ulogu u zarazi. Naprimjer, u vrtiću se virusi često prenose putem igrački.

Prehlada znači da beba ima slab imunitet

sretna-beba
Zdrave bebe znaju često imati prehladu, no to ne znači da je njihov imunitet oslabljen. Prehlada je jednostavno dio odrastanja i kao takva vam ne bi smjela izazivati previše briga.

nivea.hr