KAKO ODREDITI ODGOVARAJUĆI SPF FAKTOR ZA KOŽU?

Tip kože i individualno vrijeme prirodne zaštite kože igraju ključnu ulogu pri odabiru odgovarajućeg SPF faktora. Osim njih postoji i puno drugih kriterija koji određuju razinu zaštićenosti vaše kože.

Gdje ćete uživati u suncu?

koza-spf-faktor-zastita
Intenzitet UV zračenja drukčiji je na moru, snijegu ili pijesku. Na višim nadmorskim visinama i u području ekvatora su UV zrake puno jače, zato ćete trebate viši SPF faktor kako biste izbjegli opekline od sunca.

Evo kako odabrati odgovarajući SPF faktor

1. Kakvi sve SPF faktori postoje?

Možete birati između niskim, srednjim, visokim i vrlo visokim SPF faktorom. Za odrasle se preporučuje SPF 20, dok je za djecu potreban minimalno SPF 30. Ako je vaša koža prirodno tamnija ili je već prethodno potamnila na suncu, za kraći boravak na suncu bit će vam dovoljan niži SPF faktor.

2. Koji tip kože imate?

Ako je vaša koža svijetla, a kosa plava ili smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 10 minuta. Ako je vaša koža maslinasta, a kosa srednje do tamno smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 15 minuta. Ukoliko je vaša koža tamna, a kosa smeđa, prirodna zaštita vaše kože iznosi oko 20 minuta.

Primjer: 
S pomoću formule za SPF izračun odredit ćemo vrijeme koje možete provesti na suncu bez neželjenih posljedica: 10 minuta x SPF 30 = 300 minuta, odnosno 5 sati. Pritom ne zaboravite zaštitu od sunca ponovno nanijeti svaka dva sata i upamtite da odabir SPF faktora ovisi i od podneblja u kojem se nalazite.

3. Koliko dugo ćete ostati na suncu?

Već znate koliko dugo ćete biti izloženi suncu? Onda formulu jednostavno obrnite i izračunajte SPF faktor. Primjer: za 150 minuta na suncu osoba sa svijetlim tenom (10 minuta prirodne zaštite kože) treba SPF 15 (150 minuta / 10 minuta = SPF 15).

4. Kada ćete boraviti na suncu?

Oko podneva so sunčeve zrake najjače i tada je UV zaštita neophodna. Ako u tom periodu nikako ne možete izbjeći izlaganje suncu, svakako odaberite kreme za sunčanje sa SPF faktorom 30 ili čak 50.

Što je SPF faktor?

Saznajte sve o ovom izuzetno važnom dijelu proizvoda za zaštitu od sunca i otkrijte koji SPF faktor vam treba.

ZAŠTO JE UV ZAŠTITA TAKO BITNA?

Kako bi vaša koža ostala zdrava in prirodno lijepa, morate redovito upotrebljavati kreme za sunčanje sa SPF faktorom primjerenim za vaš tip kože. Tako ćete spriječiti opekline do sunca i prerano starenje kože. Istovremeno ćete smanjiti rizik za nastanak raka kože.

Nanošenje kreme
U usporedbi s niskim SPF faktorom, visoki SPF faktor pruža bolju zaštitu od UV zraka. Pritom ne sprječava samo opekline od sunca, već i prerano starenje kože.

Ovako UV zaštita djeluje na kožu

UVA zrake ne uzrokuju bolne simptome na koži kao što su opekline od sunca, no prodiru duboko u dermis i tako potiču nastanak slobodnih radikala koji izazivaju alergije na sunce i ubrzavaju starenje kože. UVB zrake dosežu samo epidermis i odgovorne su za tamnjenje kože, ali i za opekline. Mogu oštetiti DNK i tako pouzročiti rak kože. Ako svoju kožu zaštitite odgovarajućim SPF faktorom, koži trebati dulje da razvije prirodni preplanuli ten, no tamnjenje na taj način obuhvaća manje rizika i stoga je zdravije. Osim toga, takva preplanulost dulje traje.

nivea.hr