Tko će se ispričati zbog nacističke svastike na Poljudu?

Elektronski i tiskani mediji objavili su 17. lipnja 2019. g. dva priopćenja:

“Braniteljske udruge uputile Otvoreno pismo: Tko uskraćuje hrvatskom Splitu da uživa u igri reprezentacije?”, i

“HNK Hajduk odgovorio priopćenjem o sedam uvjeta da bi hrvatska reprezentacija mogla igrati na Poljudu”.

No, u tom Priopćenju  pored uvjeta koje bi Hrvatski nogometni savez morao ispuniti da bi izabrana nogometna vrsta  mogla dobiti „zeleno svjetlo“ za igrati u Splitu, nema obećanja odnosno jamstva da opet ne bi bio izveden „umjetnički“ program u vidu instalacije nacističke svastike na travnjaku kao što je to bilo 12. lipnja  2015. g. na kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo između reprezentacija Hrvatske i Italije, a nedostaje i podatak je li HNK Hajduk vlasnik Grada Splita i stadiona u Poljudu?

Gradsko pak vijeće Splita na svojoj sjednici održanoj 19. lipnja 2019. g. donijelo je zaključak kojim poziva hrvatsku nogometnu reprezentaciju da utakmicu protiv Mađarske odigra u Splitu, ali uz uvjet da se Hrvatski nogometni savez prethodno „Ispriča zbog višegodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema Splitu“.

I doista, prethodnih je godina bilo mnoštvo događaja, propusta i nekorektnosti prema HNK Hajduk, navijačima kao i gradu Splitu; pa bi za ispriku i žaljenje zbog tog i takvog odnosa i propustâ  Hrvatskog nogometnog saveza opravdano trebalo biti i  mjesta i vremena.

No, bilo bi također razloga i za još neke isprike kao na primjer NK Rijeci zbog svojedobno ukradenog prvenstva, ili kaosa u sudačkoj organizaciji koji generira mnoge nepravilnosti i nepravde u natjecanjima, a ima takve i tolike razmjere da su zbog toga neka ligaška natjecanja  neregularna, a iz države koja je službeno doprvak svijeta zbog  njihove kompromitiranosti suce gotovo uopće na zovu da dijele pravdu na značajnim međunarodnim utakmicama i natjecanjima.

Ali, to  ne bi bio i kraj  prijeko potrebnim isprikama, jer Republika Hrvatska, HNS i cjelokupna javnost opravdano zavrjeđuju, očekuju i traže još dvije isprike:

zbog prethodno spomenute „instalacije“ nacističke svastike na travnjaku u Poljudu čime je narušen ugled i osramoćena Republika Hrvatska širom svijeta, a HNS kompromitiran i kažnjen novčano te i igranjem utakmice bez nazočnosti publike,

kao i zbog toga što i nakon četiri godine unatoč provedenoj policijskoj istrazi nisu nađeni idejni autori, nalogodavci, organizatori, logističari  i „crtači“ svastike na stadionu u Poljudu.

Kad već nisu bili u stanju otkriti aktere u tom udruženom kriminalnom pothvatu, Policijska uprava splitsko-dalmatinska, Grad Split i HNK Hajduk morali bi se Republici Hrvatskoj, Hrvatskom nogometnom savezu te hrvatskoj javnosti barem ispričati zbog tog nehaja, nemara i propusta!   (https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/hrvatska/25324-napokon-treba-raz-otkriti-crtace-svastike); (dragovoljac.com/index.php/razno/16092-plenkovicev-twit-tajani-vaterpolisti-brbic)

Erih Lesjak