Svemirska prostranstva u plesnoj formi

Plesni eksperimentalni film PULSAR plesne umjetnice Martine Nevistić premijerno će biti prikazan 29.06.2019. u 21 sat u Galeriji Greta, Ilica 92

Nakon plesnih multimedijalnih radova Sizifov Pink, Luna Malekova, Horizont događaja i Apollonian Martina Nevistić u novom radu Pulsar nastavlja se baviti temom svemirskih prostranstava i njima bliskom problematikom znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra.

Koreografsko promišljanje tijela koje se prilagođava promijenjenim fizikalnim uvjetima, drukčijim gravitacijama i nepoznatim biosferama potaknuto je fizičkim karakteristikama i ponašanjem pulsara, kojima je svojstveno brzo rotiranje, spiralno kretanje, stezanje, pulsiranje. 

S obzirom na eksperimentalni karakter Pulsara, tijek zbivanja ne konkretizira se klasičnom fabulom, već sadržajem i atmosferom sugerira moguće čitanje. Narativ s poetsko-filozofskom potkom, u obliku unutarnjeg monologa lika, sugerira naracijske rukavce koji bi se mogli razviti u zasebne filmske priče, ostavljajući ih u začecima i navodeći na promišljanje današnjeg načina življenja opterećenog imperativom uspjeha i zasićenog vizualnim podražajima kao kapitalistički promišljenim atakom na potrošača, što lako može skliznuti u apokaliptična bespuća.

Sve to naravno, u prepoznatljivoj visoko-estetiziranoj i bliskoj formi plesne umjetnice Martine Nevistić. 

Autorica, koreografkinja, izvođačica: MARTINA NEVISTIĆ

Dramaturška potpora i narativ: IVANA SLUNJSKI

Snimanje: NEVEN PETROVIĆ

Montaža: MIRO MANOJLOVIĆ

Glazba: VIŠESLAV LABOŠ

Grafičko oblikovanje: SARA PAVLEKOVIĆ PREIS

Produkcija: UPPU Puls

Realizirano uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 

Zahvala: UPPU Puls, KinoKlub Zagreb, Galerija Greta, Petra Valentić, Nina Križan, Ana Fucijaš.

Leave a Reply

Your email address will not be published.