Skip to content

Kandidati na predsjedničkim izborima – birači ovce za šišanje ili razmišljanje svojom glavom?

Već sada čini se da bi predsjednički izbori potkraj godine mogli biti najzanimljiviji do sada. Svoju kandidaturu objavio je Miroslav Škoro. Podsjetimo, kandidature su već objavili Katarina Peović, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar i Zoran Milanović. Vrlo brzo vidjet ćemo tko će još ući u utrku, a čekamo i odluku aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Škoro nastupa s pozicije izazivača i svjestan je da mora privuću pažnju na sebe i ponuditi sadržajno nešto novo. Njegova je poruka odrađena sjajno, sasržajno, na jednostavan i blizak način, kazala je gostujući u Temi dana komunikologinja Smiljana Leinert Novosel. “Škoro traži povrat starom sustavu, bliže Tuđmanovom modelu. Pitanje ustavnih ovlasti bit će sad tema svih tema i o njoj će morati govoriti i aktualna predsjednica”, rekao je Ivica Relković.

“Paničnim reakcijama, ljevica je samo pomogla Škori”

– Imamo izbore za izborima i da nema ubrzanih objava kandidatura pitanje kandidature Kolinde Grabar-Kitarović ne bi bilo na dnevnom redu. Nova dinamika, međutim, pokazuje da ako se kasno kandidiraš, a netko ulazi u tvoj birački prostor – nećeš moći vraćati svoje biračko tijelo. Pitanje je gdje će završiti glasovi Kolinde Grabar-Kitaroić, rekao je Relković. Po njemu tri kandidata variraju za ulazak u drugi krug, a u finalu dobija Škoro. Šokantno bi bilo da aktualna predsjednica odustane od kandidature, a svojim paničnim reakcijama, ljevica je samo pomogla Škori, smatra.

Škorine poruke jasne su i nedvosmislene – smatra analitičar Večernjeg lista Davor Ivanković. Dodaje da je zahtjev za veće predsjedničke ovlasti pomno odabran i pogođen: “Smatra da je on dio naroda, naroda koji je ljutit na sve nepodopštine koje su se u zadnjih 20-tak godina događale u hrvatskom političkom sustavu”.

– On kreće u kampanju s tim da hoće biti veliki gazda kakvog smo već imali, međutim ta njegova poruka će se analizirtati. Već prve reakcije ustavnih stručnjaka govore o tome da je posrijedi i nepoznavanje ustava i funkcije za koju se želi kandidirati, kaže Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista. Politolog i politički analitičar Pero Maldini, smatra da se Škoro pokazao kao izraziti populist, a pokazao je i autoritarnost s obzirom na zahtjeve koje bi želio imati kao predsjednik.

See also  Goluža: Kadrovski deficit dominantan problem u zdravstvu

A predsjednik, i to, kako je rekao – s karakterom, želi biti i bivši premijer Zoran Milanović. Kandidat SDP-a u prvim je nastupima bio suzdržan pa se prave poruke od njega očekuju tek na jesen. Zoran Milanović ima golemo političko iskustvo – slažu se analitičari. No s obzirom na prve poruke – nisu suglasni u tome je li iz njega nešto i naučio.

– Milanović naprosto pokazuje da je stariji i strpljiviji i mislim da je to manje više taktika. On čeka da kampanja stvarno počne i bilo bi ludo da napada nekog a još ne zna koga će napadati i zbog čega, smatra Ivanka Toma. Za Davora Ivankovića Milanovićeva najava kampanje izgledala je kao improvizacija. 

Glavni izazivači već su u ringu – no predsjednica će odluku o borbi za drugi mandat objaviti tek nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Odugovlačenje s odlukom, smatraju analitičari, nije najbolja taktika. Na Pantovčak žele i Katarina Peović,Mislav Kolakušić i Ivan Pernar, a pojavit će se još neka nova imena. S obzirom na početak kampanje – jedno je sigurno – čeka nas žestoka borba i mnogo populizma. Autor: D.M./HRT