Skip to content

Otvorena izložba Branka Ružića – Jedinstvena sinteza forme

Povodom otvaranja izložbe ovog velikana hrvatskog kiparstva i slikarstva, Tea Bičić, voditeljica programa Gradske galerije Labin, poželjevši dobrodošlicu svima prisutnima, istaknula je kako Gradska galerija Labin s ponosnom ima priliku predstaviti labinskoj publici i svim posjetiteljima rezultat još jedne uspješne suradnje s povjesničarkom umjetnosti Brankom Arh.

U petak, 21. lipnja u Gradskoj galeriji Labin otvorena je izložba Branka Ružića, „Jedinstvena sinteza forme“

Nakon uvodnih riječi Tee Bičić, o izložbi je govorila Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe, koja je u svojem obraćanju publici istaknula kako je Ružić bio umjetnik genijalnog duha i izuzetne osobnosti, koji je svojim djelom dao ogroman doprinos hrvatskoj umjetnosti Moderne. Odabirom radova za labinsku izložbu, Branka Arh, nastojala je posjetiteljima izložbe otvoriti put prema razumijevanju kiparske i slikarske misli Branka Ružića.

„Ružić je odbacio tradicionalna pravila oblikovanja u skulpturi i zamijenio je plastiku pravilima i rješenjima koja su nekonvencionalna i često neočekivana. Radove nastale sredinom 90-ih Ružić je već narušena zdravlja stvarao u podatnom, lakom novinskom papiru i tim je, naizgled banalnim, potrošnim materijalom branio svoje umjetničko i svoje ljudsko dostojanstvo i duhovnost. Ružić slikar – u slikarstvu je primjenjivao ista pravila i postupke kao u skulpturi. To su postupci sažimanja i redukcije, a u jednoj slici zapravo gledamo njegovu skulpturu. Najmanje što danas za Ružića možemo učiniti je omogućiti komunikaciju s novim naraštajima, omogućiti im da razumiju njegov način razmišljanja, a ova labinska izložba čini upravo to.“, rekla je Branka Arh.

Prisutnu publiku u ime Grada Labina pozdravio je gradonačelnik Valter Glavičić, koji je izložbu proglasio otvorenom, istaknuvši kako je Labin grad koji oduvijek ima posebnu vezu s umjetnošću.

Na labinskoj izložbi mogu se vidjeti Ružićevi radovi nastali od kraja pedesetih i početka šezdesetih, pa do polovice devedesetih godina. Predstavljena je raznovrsnost njegova svijeta (figure, portreti, skupine ljudi), njegove skulpture (u drvu, bronci, bakrenom limu, kaširanom papiru) i njegove slike (ulja na platnu, gvaševi na papiru) u kojima se mogu iščitati gotovo sve stilske sastavnice njegove jedinstvene modernističke izražajnosti. Izloženi radovi dio su Ružićeve donacije Galeriji umjetnina Grada Slavonskog Broda u čijem sastavu od 2004. djeluje Galerija Ružić u kojoj je smještena istoimena Zbirka od preko četiristo djela (najveći dio njegova opusa, tristotinjak slika i skulptura iz svih razdoblja njegova umjetničkog stvaralaštva).

Izložba „Jedinstvena sinteza forme“ u Gradskoj galeriji Labin ostaje otvorena do 14. srpnja 2019.

Biografija autora

Branko Ružić rođen je u Slavonskom Brodu 1919. Počeo je slikati još u gimnaziji. U tri godine (1937. do 1940.) promijenio je nekoliko studija: strojarstvo, arhitekturu, povijest književnosti, povijest umjetnosti. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti studirao je kiparstvo kod profesora Ive Lozice i Frana Kršinića (1940.- 1944.). Ponuđenu „specijalku” nije prihvatio, radije je još jednom krenuo iz početka: kod prof. Tomislava Krizmana studirao je grafiku (1944. – 1945.), u klasi prof. Marina Tartaglie diplomirao je slikarstvo (1948.). Godine 1951. u Vinkovcima mu je priređena prva samostalna izložba. Iste godine Udruženje likovnih umjetnika u Zagrebu dodjeljuje mu atelje u Voćarskoj 76 u kojemu je radio do svoje smrti. Bavio se pedagoškim radom, pisao o umjetnosti, priredio sedamdesetak samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Na XXXII. Biennalu u Veneciji 1964. dodijeljena mu je nagrada David Bright Foundation za internacionalnu skulpturu. Dobitnik je Nagrade općine Rovinj (1967.,1972.), Nagrade grada Zagreba (1968.), Republičke nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (1986.). Djela mu se nalaze u brojnim muzejima i galerijama u zemlji i u inozemstvu. Preminuo je u Zagrebu 27. studenoga 1997.

Radno vrijeme galerije:

Lipanj – od ponedjeljka do subote od 9 do 13 sati i od 17 do 20 sati.

Srpanj – od ponedjeljka do subote od 9 do 13 sati i od 19 do 22 sata.

Nedjeljom zatvoreno.

Posjete izvan radnog vremena uz najavu na niže navedene kontakte.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i tvrtke Vodovod d.o.o. Labin.

Posebna zahvala Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda na posudbi likovnih djela iz Zbirke Branko Ružić.

Gloria Sellan