Predstavljen bogati program Zagrebačkog kulturnog ljeta – ZgKUL 2019.

Program manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL predstavljen je na konferenciji za medije održanoj 19.6. u Umjetničkom paviljonu. Zagrebačko kulturno ljeto ponudit će niz nezaboravnih kulturnih programa – od Trga kralja Tomislava do Bundeka i od Gornjega grada do Novoga Zagreba, a najljepše otvorene i zatvorene pozornice grada otvorit će svoja vrata brojnim posjetiteljima i pod zajedničkim “krovom” Zagrebačkoga kulturnog ljeta – ZgKUL ponuditi najbolje i najatraktivnije od zagrebačke ljetne kulturne ponude.

Zagreb će tako tijekom ljeta ponovno “zauzeti” brojni umjetnici – njih više od dvije tisuće iz Zagreba, Hrvatske, ali i s mnogih strana svijeta. Glazba, film, kazalište, izložbe, baština i još puno najraznolikijih kulturnih sadržaja očekuje sve posjetitelje ovogodišnjega ZgKUL-a s ciljem da se grad Zagreb čvrsto pozicionira na karti europskih kulturnih metropola i ljetnih destinacija.

Okupljene umjetnike i ravnatelje ustanova u kulturi koji programima sudjeluju u ovoj manifestaciji, pozdravio je na konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je svima zaželio puno uspjeha u radu te je riječ prepustio pročelnici Gradskog ureda za kulturu Milani Vuković Runjić.

“Grad Zagreb dao je i ove godine sve od sebe da nitko ne ode na more jer je kulturna ponuda toliko bogata te se rijetko koji grad može pohvaliti tolikim programima”, kazala je pročelnica Vuković Runjić. Istaknula je i kako od ove godine kreću i novi programi na Savi – koja će ponovno oživjeti. “Zagreb se vraća i na Savu. Kao što smo 1926. ondje birali Miss Save, tako se od ove godine ponovno vraćamo s programima uz obalu Save”, rekla je pročelnica Vuković Runjić.

Uz nove programe koji će početi u srpnju, četvrtu godinu zaredom uživat ćemo, među ostalim, “u glazbi na travi” – na festivalu Zagreb Classic koji se održava u jedinstvenom ambijentu Trga kralja Tomislava. Festival 21.6. započinje programom Glazba i grad – Fiesta Latina s glazbom pod utjecajem latino ritmova. Fiestu 21.6. otvaraju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a (Fiesta Sinfónica), 22.6. nastavljaju Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima (Fiesta Mexicana), a zatvaraju 23.6. Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo (Fiesta Cubana).

Program Glazba i grad na konferenciji za medije najavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić koji je istaknuo kako je riječ o zajedničkom projektu koji već pet godina uzastopce organiziraju Hrvatska radiotelevizija i Grad Zagreb. “Program Glazba i grad počinje na prvi dan ljeta, a koji je ujedno i Svjetski dan glazbe. Svi koncerti na Tomislavcu besplatni su za građane, jer i na ovaj način želimo promovirati kulturu i glazbene sadržaje”, rekao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije.

Festival se nastavlja brojnim atraktivnim programima koje među ostalim pripremaju Zagrebačka filharmonija i Tonči Huljić, Moskovski kadeti, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Opera i Balet HNK-a, Kazalište Komedija te Ansambl LADO. Prema riječima ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirka Bocha festival na Tomislavcu i ove će godine biti bogat programom kao što je bio i prijašnjih godina, kada su u sklopu Zagreb Classica među ostalima nastupili 2CELLOS, Goran Bregović i Roby Lakatos.

Uz programe u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta za bogat dio kulturne ponude pobrinula se i Turistička zajednica grada Zagreba. “Ove godine proširili smo kulturne programe, a tijekom srpnja i kolovoza očekuje nas 300 kulturnih događanja”, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Napomenula je i kako sve Zagrepčane i turiste uz već poznate programe poput Dvorišta, Crossover festivala na Ribnjaku te Ljeta kod Matoša na Gornjem gradu očekuju i brojni novi programi.

“Zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba, ali i Hrvatskoj turističkoj zajednici fotografije s programa Zagrebačkog kulturnog ljeta obišle su svijet što je izuzetno važno budući znamo da je čak 40 posto odluka vezanih uz putovanja motivirano upravo kulturnim događanjima”, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Ljubitelji kulturnih sadržaja uživat će tako i u posebnoj atmosferi kina pod vedrim nebom Ljetne pozornice Tuškanac, u jedinstvenom spoju glazbe, filma i književnosti Ljeta na krovu MSU i u bogatome glazbenom programu Zagrebačkih obljetnica u Atriju Klovićevih dvora (Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački gitarski trio).

Ponovno smo zajedno i na Gornjem gradu sa Scenom Amadeo, na festivalu Orgulje Zagrebačke katedrale na Kaptolu i u Paviljonu Jeka u Maksimiru. Ali i u Atriju MUO-a s Teatrom Exit, na Krležinom gvozdu i drugim lokacijama u sklopu Festivala Miroslav Krleža, kao i s Histrionima na Opatovini.

Pozivamo vas da “osvježite ljeto” koncertima na Ljetnoj pozornici Bundek, da ne propustite niz svjetskih izvođača na INmusic Festivalu na Jarunu, a ljeto je doista idealna prigoda i za posjet brojnim atraktivnim izložbama i vrijednim zbirkama zagrebačkih galerija i muzeja.

Ulice i trgove Zagreba ponovno će “osvojiti” i brojni izvođači Međunarodne smotre folklora, a sve je to samo mali dio onoga što će se događati u sklopu Zagrebačkoga kulturnog ljeta – zbog čega će i ovog ljeta doista KUL biti na ZgKUL!

Što je ZgKUL?

 • ZGKul – jedinstvena ponuda svih kulturnih manifestacija i događanja tijekom ljeta u gradu Zagrebu
 • Mnoštvo raznovrsnih kulturnih događanja pod jednim jedinstvenim brandom ZgKUL
 • Pozicioniranje na karti europskih kulturnih metropola i ljetnih destinacija
 • Najljepše otvorene i zatvorene pozornice grada Zagreba: Trg kralja Tomislava, Bundek, Tuškanac, MSU, Klovićevi dvori, Zagrebačka katedrala, Hrvatski prirodoslovni muzej / Scena Amadeo, MUO, Krležin gvozd, Opatovina, Trg bana Jelačića, brojni zagrebački muzeji i dr.
 • Brojni festivali i više tisuća izvođača
 • Glazbeni festivali i brojni atraktivni hrvatski i strani izvođači
 • Bogati izbor kazališnih festivala i pozornica
 • Atraktivni filmski festivali i programi
 • Međunarodna smotra folklora
 • Brojne izložbe, zbirke i muzeji
 • I raznolike druge kulturno-turističke atrakcije

Bezbroj kulturnih doživljaja za sve Zagrepčane i posjetitelje našega grada zbog kojih će ovog ljeta doista biti KUL u Zagrebu!

1. Atraktivne ljetne pozornice

ZAGREB CLASSIC – Gdje uživamo u glazbi na travi…

Trg kralja Tomislava

21.6. – 9.7.

21.6., 20:30

SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a

ZBOR HRT-a

Oratorijski zbor crkve sv. Marka CANTORES SANCTI MARCI

RÓBERT FARKAS, dirigent

GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA

Fiesta Sinfónica

Pablo Sáinz Villegas, gitara

Valentina Fijačko Kobić, sopran

Josipa Gvozdanić, mezzosopran

Martina Gojčeta Silić, alt

Roko Radovan, tenor

Ljubomir Puškarić, bariton

G. Gershwin, A. Márquez, J. Rodrígo, H. Villa-Lobos, A. Piazzolla, A. Ginastera, L. Bernstein

22.6., 20:30

TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-a

SINIŠA LEOPOLD, dirigent

MARIACHI LOS CABALLEROS

GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA

Fiesta Mexicana

Jarabe Tapatio, Guadalajara, Cielo Rojo, Amor, Amor, La Paloma, Mexsico Lindo, La Adelita, Mujrers divinas, La Madrugada i dr.

23.6., 20:30

JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. CUBISMO

MIRON HAUSER, dirigent

GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA

Fiesta Cubana

M. Hauser, M. Igrec, D. Križić, K. Tomec, R. Luque, J. Galić, M. P. Hernandez, N. Grahovac, K. Metikoš / I. Krajač, Z. Stipišić

25.6., 21:00

SVEČANI KONCERT U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

ANSAMBL NARODNIH PJESAMA I PLESOVA HRVATSKE LADO

Uz 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja Ansambla

Cjelovečernji plesni koncert “Neka sjaji sunce svima”

27.6., 21:00

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

MIRAN VAUPOTIĆ, dirigent

TONČI HULJIĆ & MADRE BADESSA BAND

ONE 4

MEDITERANEO

R. Djawadi, E. Morricone, Tonči Huljić

29.6., 19:30

DANI MOSKVE U ZAGREBU

Nastup MOSKOVSKIH KADETA

Otvorenje umjetničke instalacije ruskog umjetnika Maksima Goshka

U sklopu Dana Moskve koji se od 28. lipnja do 1. srpnja održavaju u Zagrebu, u bogatom kulturnom programu održat će se i nastup Moskovskih kadeta. Publika na Tomislavcu moći će uživati u izvedbama ruskih skladatelja, vojnim marševima pa sve do djela popularne glazbe. Moskovski kadeti uz brojne nastupe u Rusiji do sada su nastupali u Italiji, Japanu, Hong Kongu, Španjolskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu kao i u Kini.

1.7., 21:00

SIMFONIJSKI PUHAČKI ORKESTAR HV-a

MIROSLAV VUKOVOJAC-DUGAN, dirigent

Solisti:

Arijana Gigliani Philipp, sopran

Miljenko Đuran, tenor

J. Gotovac, B. Bersa, V. Lisinski, I. Zajc, P. I. Čajkovski

3.7., 21:00

OPERA HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

MARCELLO MOTTADELLI, dirigent

JUČER, DANAS, SUTRA

Solisti:

Ljubomir Puškarić, Tomislav Mužek, Tamara Felbinger, Stjepan Franetović, Sofia Ameli Gojić, Ivana Lazar, Valentina Fijačko Kobić, Siniša Štork, Diana Hilje, Ivo Gamulin

G. Rossini, G. Verdi, P. I. Čajkovski, J. Gotovac, G. Verdi, W. A. Mozart, G. Puccini, G. Donizetti

7.7., 21:00

BALET HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

APOKSIOMEN

Koreograf i redatelj: CLAUDIO BERNARDO

Skladateljica: TAMARA OBROVAC

9.7., 21:00

GRADSKO KAZALIŠTE KOMEDIJA

ČAROBNI BROADWAY – KONCERT U ČAST ROĐENDANA NIKOLE TESLE

ORKESTAR KAZALIŠTA KOMEDIJA

KREŠIMIR BATINIĆ, dirigent

Solisti:

Mila Elegović, Renata Sabljak, Vanda Winter, Vlatka Burić Dujmović, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Dražen Bratulić

The Little Mermaid, West Side Story, Chess, Beauty & the Beast, Monty Phyton’s SPAMALOT, Cabaret, Les Miserables, Jekyll & Hyde, Jesus Christ Superstar, Aida, Hair, Little Shop of Horrors, Cats i dr.

LJETNA POZORNICA BUNDEK

10.7. – 19.7.

* Izvedbe počinju u 21:00

10.7.

OPERA b.b.

Johann STRAUSS ml.: ŠIŠMIŠ

Režija: Branka Cvitković, Dinko Bogdanić

Dirigent: Darijan Ivezić

Kostimografija: Dženisa Pecotić

Scenografija: Marta Crnobrnja

Gabriel Pl. Eisenstein: Ronald Braus

Rosalinda: Lidija Horvat-Dunjko

Dr. Falke: Zvonimir Ivanović / Martin Gelić

Frank: Nenad Tudaković / Dejan Jakovljević

Princ Orlofsky: Blanka Tkalčić / Marko Antolković

Adela: Josipa Bilić / Irma Dragičević

Dr. Blind: Dominik Došen / Davor Ljubič

Alfredo: Siniša Galović / Martin Gelić

Ida: Mirna Sporiš / Vita Vukov

Frosch: Branka Cvitković

Teta: Nada Abrus

11.7.

SUDARPERCUSSION

OXYGENE – Jean Michel Jarre

Ansambl udaraljkaša iz Samobora nastupao je s mnogim domaćim i svjetskim umjetnicima, Matejom Meštrovićem, Stefanom Milenkovićem… Ove nam godine predstavljaju novi projekt Oxygene – njihovu interpretaciju glazbe slavnog francuskog skladatelja Jeana Michela Jarrea.

Adriano Bernobić, bubnjevi

Robert Batelić, klavir

Aleksandar Vešić, bas gitara

Filip Merčep, marimba, malletkat

Nicolas Sinković, electronic, tubular bells

Goran Gorše, vibrafon, vibekat, udaraljke

Gost: Darko Sedak Benčić, truba

12.7.

LADO

MI NOSIMO ZELEN VENČEC

Dirigent: BOJAN POGRMILOVIĆ

Umjetničko vodstvo: ANDRIJA IVANČANIN

Program MI NOSIMO ZELEN VENČEC publici pruža uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih instrumenata te posebice raznolikost vokalnih izraza u pojedinim folklornim zonama i njihovim užim područjima. Neke od skladbi koje će izvoditi: Jurjaši, Drobne male lastavičke, Lepi Juro kres naložil, Došo, došo Juro je, Sončece je na zahodu (Zagorje), Letovanić i dr.

13.7.

2. MEĐUNARODNI SUSRET PUHAČKIH ORKESTARA

Sudjeluju orkestri iz Mađarske, Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Hrvatske

Domaćin 2. Međunarodnog susreta puhačkih orkestara u jedinstvenom ambijentu Ljetne pozornice Bundek je ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a koji postoji od 1927. godine, a trenutačno broji 60 aktivnih glazbenika.

14.7. i 15.7.

Već nekoliko godina jazz koncerte na Bundeku preuzeli su mladi glazbenici – Jazz orkestar Međunarodne organizacije Glazbene mladeži i domaći ansambli koji su nastali slijedeći prvenstveno tradiciju jazz tečajeva koje je započeo Boško Petrović u Grožnjanu. To su ansambli u kojima zajedno sviraju učitelji i njihovi đaci, profesionalni glazbenici i talentirani amateri te djeluju pod pokroviteljstvom Hrvatske glazbene mladeži.

14.7.

LASSE LINDGREN BIG CONSTELLATION

Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Valdemar Kušan, Marko Šolman, trube

Marin Ferketin, Luka Žužić, tromboni

Andreas Marinello, alt saksofon, flauta

Vojkan Jocić, Mario Bočić, tenor saksofoni

Mihael Gyoerek, bariton saksofon

Davor Dedić, klavir

Goran Rukavina, bas gitara

Bruno Domiter, bubnjevi

15.7.

FILOSOFIA, jazz band

NUESTRA HISTORIA

Miron Hauser, trombonist, vokal, kompozitor, aranžer

Luka Žužić, klavirist, trombonist, kompozitor, aranžer

Sofija Široka, vodeći vokal, plesačica

Aleš Avbelj, basist, kompozitor, aranžer

Vid Uvšeničnik, perkusionist i vokal

Lazaro Amed Hierrezuelo, konge, vokal, violina

Darko Sedak-Benčić, trubač, vokal, kompozitor, aranžer

Milagros Hodelin, udaraljke

16.7.

MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA – MONGOLIJA

BLAGDAN DREVNE I MODERNE GLAZBE MONGOLSKIH STEPA

17.7.

ZVJEZDAN RUŽIĆ & NELI ADREEVA & NUŠA ZBOR, Bugarska

Bugarski tradicionalni napjevi obojani klavirom i mellotronom našeg najnagrađivanijeg pijanista i kompozitora mlađe generacije – Zvjezdana Ružića, kojemu će se ekskluzivno na pozornici pridružiti čuvena bugarska vokalistica, solistica Grammyjem nagrađenog zbora “Filip Kutev”, Neli Andreeva te njezin djevojački zbor “Nusha”.

18.7.

TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-a

Dirigent: SINIŠA LEOPOLD

Solist: BOJAN JAMBROŠIĆ

KAJKAVSKI BISERI

19.7.

ŽIGA I BANDISTI

STOGODIŠNJA MEĐIMURSKA PRIČA

U povodu stogodišnjice pripojenja Međimurja domovini

Mirko Švenda pod nadimkom Žiga bavi se glazbom od rane mladosti kao pjevač i svirač. Svirao je i u pratećem sastavu Tomislava Ivčića. Objavio je pet albuma u vlastitoj diskografskoj kući “Muraland-Švenda” te jedan za “Croatia Records”. Od 2006. nastupa uz prateći sastav, koji se zove Žiga i Bandisti.

LJETNA POZORNICA TUŠKANAC

8.6. – Animafest, svjetski festival animiranog filma

10. do 13.6. – Motovunizacija! Najbolje s brda filmova

14. do 26.6. – Prvi red do mora filmova

27.6. do 7.7. – Fantastic Zagreb Film Festival

8. do 14.7. – Revija europskog filma / European Film Review

16. do 25.7. – Zagreb Film Festival – revija

26. do 31.7. – Festival mediteranskog filma Split

1.8. do 8.9. – Prvi red do mora filmova

20. do 25.8. – Zajednički program Time Out Croatia i Ljetne pozornice Tuškanac – glazbeni filmovi

* Projekcije počinju u 21:00

2. Raznoliki glazbeni festivali i koncerti

INmusic FESTIVAL

Jezero Jarun

24. – 26.6.

The Cure, Suede, Garbage, The Hives, Johnny Marr, Skindred…

LJETO U MSU

Muzej suvremene umjetnosti

Avenija Dubrovnik 17

8.6. – 13.7.

* Koncerti počinju u 21:00

8.6.

KRIES

15.6.

LEIBACH

22.6.

BORGHESIA

29.6.

LETU ŠTUKE

6.7.

THE STRANGE

13.7.

TRAM 11

KLUPSKA KAZALIŠNO-GLAZBENA SCENA AMADEO

Hrvatski prirodoslovni muzej

Demetrova 1

3.7. – 1.9.

* Programi počinju u 21:00

3.7.

SVEČANO OTVARANJE

AMIGO – ARSENU U SPOMEN

MATIJA DEDIĆ & GABI NOVAK & BRANKO BULIĆ-BULA

6.7.

UZALUD JE BUDIM

MIROSLAV TADIĆ & YVETTE HOLZWARTH & RADE ŠERBEDŽIJA

8.7.

IN MEMORIAM NENAD JALŠEVAC-NENČI

GRUPA DUENDE & GOSTI

9.7.

ORKESTAR ANSAMBLA LADO

10.7.

DAMJAN KRAJAČIĆ KVARTET

Damjan Krajačić, flauta; Šimun Matišić, vibrafon; Goran Delač, bas; Krunoslav Levačić, bubnjevi

11.7.

IZLOŽBA – USPOMENA NA IZABELU ŠIMUNOVIĆ

12.7.

ALJOŠA JURINIĆ, glasovir

HUMANITARNI KONCERT – KORAK U ŽIVOT

Gosti: Marco Graziani, violina, Hiwote Tadesse, viola, Zita Varga, violončelo

14.7.

FILMMUSICORKESTAR

15.7.

HARLEQUIN ART COLLECTIVE

DANI BOŠNJAK, flauta & FRAN MATIŠIĆ

Program: Olivier Messiaen – Poèmes pour Mi; Chantes de Terre et de ciel

Nastupaju: Marta Schwaiger, sopran; Šimun Matišić, vibraphone,marimba,percussion; Stjepan Vuger, accordeon;  Alan Bošnjak, bas trombon; Dani Bošnjak, flaute

16.7.

PETRIT ÇEKU, gitara

18.7.

MARIACHI LOS CABALLEROS

19.7.

LUME

MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ

21.7.

MURA, MURA

ANDREJA, RUNDEK & FTIČEKI

24.7.

SRĐAN BULAT, gitara & BILJANA KOVAČ, alt

22.8.

MARIACHI LOS CABALLEROS

24 i 25.8.

FESTIVAL HRVATSKIH KANTAUTORICA

Glazbeni program prve večeri festivala čine nastupi Ivane Picek i Sare Renar, uz goste

Glazbeni program druge večeri festivala čine nastupi Luce i Nine Romić, uz goste

27.8.

ALJOŠA JURINIĆ, solistički recital

28.8.

IVO & PRIJATELJI

ZAGREBAČKI SOLISTI SVIRAJU JOSIPOVIĆA

MUZEJ MIMARA

Praizvedba djela Ive Josipovića naručenog za Scenu AMADEO

29.8.

CINKUŠI

30.8.

ZAGREBAČKI SOLISTI SVIRAJU MOZARTA

Dvorište Zagrebačkih solista, Trg sv. Marka 9

1.9.

ZAGREBAČKI SOLISTI SVIRAJU BEATLESE

Dvorište Zagrebačkih solista, Trg sv. Marka 9

ORGULJE ZAGREBAČKE KATEDRALE

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

11.7. – 26.9.

* Koncerti počinju u 20:00

11.7.

OTVORENJE FESTIVALA

ANTONIA DUNJKO, sopran

IGOR MRNJAVČIĆ, truba

EDMUND ANDLER-BORIĆ, orgulje

J. S. Bach, F. Lučić, D. Bobić, G. F. Handel, T. Albinoni, N. Bruhns, P. Eben

18.7.

IVAN BOSNAR, orgulje / SAD, Hrvatska

W. A. Mozart, C. Koechlin, C. Saint-Saëns, L. Vierne, M. Reger

25.7.

NIKOLA CEROVEČKI, orgulje

C. Franck, E. Elgar, P-M. Pincemaille

1.8.

ANDREAS BOLTZ, orgulje / Njemačka

L. Vierne, S. Karg-Elert, N. de Grigny, G. Holst

8.8.

KATARINA KUTNAR, violina

MILAN HIBŠER, orgulje

D. Scarlatti, F. Dugan, J. Massenet, F. Peeters, M. Hibšer*, L. Vierne, T. A. Vitali

22.8.

CHRISTIAN IWAN, orgulje / Austrija

J. S. Bach, C. Iwan, W. A. Mozart, F. Mendelssohn-Bartholdy, A. Heiller

29.8.

PIOTR RACHON, orgulje / Poljska

C. M. Widor, F. Rączkowski, J. Sowa, M. Surzyński

12.9.

NEVEN KRALJIĆ, orgulje

Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, César Franck

19.9.

EUGENIO MARIA FAGIANI, orgulje / Italija

J. S. Bach, L. Refice, A. Finzi, E. M. Fagiani

26.9.

KATEDRALNI MJEŠOVITI ZBOR

MO MATIJA ŠKVORC, dirigent

KATARINA JAVORA, orgulje

C. Franck, L. Vierne, M. Duruflé, A. Vivaldi, K. Odak

KONCERTNE VEČERI U KLOVIĆEVIM DVORIMA – ZAGREBAČKE OBLJETNICE

Atrij Galerije Klovićevi dvori

Jezuitski trg 4

4. – 10.7.

* Koncerti počinju u 21:00

4.7.

ZAGREBAČKI SOLISTI

Sreten Krstić, violina solo i koncertni majstor

65 godina od utemeljenja

Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba

6.7.

ZAGREBAČKI KVARTET

100 godina od utemeljenja

A. Sorkočević, L. van Beethoven, M. Ravel

8.7.

ZAGREBAČKI KVARTET SAKSOFONA

30 godina od utemeljenja

W. A. Mozart, T. Uhlik, E. Del Borgo, J. Rivier

10.7.

ZAGREBAČKI GITARSKI TRIO

35 godina od utemeljenja

A. Vivaldi, A. de L’Hoyer, N. Njirić, M. Ravel, A. Dvořák

3. Raznoliki kazališni festivali

LJETNE NOĆI TEATRA EXIT

Muzej za umjetnost i obrt

Trg Republike Hrvatske 10

27.6. – 3.8.

* Predstave počinju u 21:00

Pluća, Taksimetar, Ja, tata!, Dvoje, Izložak br. 49, Njuške, Kako misliš mene nema?!, Sutra (ni)je novi dan, SHAKEspeare na EXit, Konstelacije, Voliš li me, Balon, Međuigre 0-24, Buđenje, Münchhausen, Cabaret – koncert za žlice i gitaru

Gostovanja:

DOMAŠI – GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu

OBITELJ – HNK Split

HOERSPIEL – RadioTeatar Bajsić i prijatelji

MISTERO BUFFO – Kazalište Grupa u koprodukciji s Triko Cirkus Teatar, Zagreb

NORA – TRENUTAK POBUNE – Tragači u.o. i Centar KNAP

JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO – SARTR – Sarajevski ratni teatar

REŽIM LJUBAVI – Atelje 212, Beograd

* Detaljni raspored programa na web stranicama Muzeja za umjetnost i obrt i Teatra Exit

FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA

Krležin kazališni vrt, Gvozd 23

28.6. – 7.7.

* Predstave počinju u 21:00

28.6.

Svečano otvorenje

Premijera

GOSPODA GLEMBAJEVI

Režija i adaptacija: Branko Brezovec

Skladatelj: Stanko Juzbašić

Scena: Ivana Knez

29.6.

GOSPODA GLEMBAJEVI

30.6.

Krležin kazališni vrt

KRLEŽINA IGRA DETEKCIJE

Režija: Mario Kovač

Dramaturgija: Ana Prolić

Voditelj: Mario Kovač

Izvode: Goran Grgić, Nikša Marinović, Domagoj Janković

Natjecatelj: Goran Matović

1.7.

KRLEŽINA IGRA DETEKCIJE

2.7.

Posveta Georgiju Paru

MIROSLAV KRLEŽA, U LOGORU, 2. ČIN

Režija: Georgij Paro

Suradnik režije: Marina Pejnović

Izbor kostima: Doris Kristić

Glume:

Kadet Horvat: Ivan Čuić

Oberleutnant doktor Gregor: Andrej Kopčok

Oberleutnant doktor Puba Agramer: Karlo Mlinar

Oberleutnant Walter: Lujo Kunčević

Infanterist Podravec: Fabijan Pavao Medvešek

Poljski Židov: Bernard Tomić

3.7.

Posveta Georgiju Paru

MIROSLAV KRLEŽA, U LOGORU, 2. ČIN

4.7.

Miroslav Krleža

NA RUBU PAMETI – DRAGAN DESPOT, MONODRAMA

Glazba: Arsen Dedić

5.7.

Miroslav Krleža

NA RUBU PAMETI – DRAGAN DESPOT, MONODRAMA

6.7.

PJESMA CVRČKA

Dramatizacija novele Cvrčak pod vodopadom Miroslava Krleže

Redateljica: Iva Srnec

Dramatizacija: Beatrica Kurbel

Scena: Tihomir Milovac

Kostimi: Petra Mina Petričec

Glazba: Nikola Kodjabashija, Antun Toni Blažinović

Pokret: Irena Mikec

Igraju: Igor Baksa, Mira Bosanac, Marija Šegvić, Siniša Miletić te Edita Ćurak Arseta, Eduard Peršun, Liljana Aleksić Ćuk, Vera Filipović, Franjo Kaučić, Vlado Špiljak, Petar Pohovski, Marija Firšt, Branka Krog, Nada Bedeniković, Ljiljana Hostić, Slavica Vidaček i Karolina Hostić

POPRATNI PROGRAM

30.7. / 19:00

Krležin kazališni vrt, Gvozd 23

PROMOCIJA KNJIGE ZLATKA SVIBENA “OD BELE DO ISABELLE”

Sudjeluju: Zlatko Sviben, Ljiljana Bogojević, Matija Prskalo, Goran Matović

1.7. 19:00

Tuškanac – Krležin Gvozd

POVIJEST SLIJEPE ULICE GVOZD

Sudjeluju: Marina Bagarić i Zoran Kelava

2.7. / 12:00

Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5

ZAGREB U ZASTAVAMA – KRLEŽINA FIKCIONALNA TOPOGRAFIJA

Autorica projekta: Snješka Knežević

Sudjeluju: Snješka Knežević, Vilim Matula, Ivan Planinić, Suzana Marjanić

3.7. / 19:00

Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23

OTVARANJE IZLOŽBE DIJALOZI – ZLATAN VRKLJAN/MIROSLAV KRLEŽA

Autor postava: Tonko Maroević

4.7. / 12:00

Krležin kazališni vrt, Gvozd 23

KRLEŽA NA ČEŠKOM

KRLEŽA I ČESI

Sudjeluju: predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, Petra Kurtela, Goran Matović, Mladen Vujičić

5.7. / 12:00

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

IZ AUTOROVA PERA: RUKOPISNA GRAĐA MIROSLAVA KRLEŽE

Sudjeluju: Lada Čale Feldman, Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK

7.7. / 7:00

Krležin kazališni vrt, Gvozd 23

DORUČAK KOD KRLEŽE

Koncepcija: Goran Matović i Suzana Marjanić

Sudjeluju: Gabi Novak, Tonko Maroević, Nikša Marinović, Dajana Čuljak, Ana Marija Žužul, Irena Šekez Sestrić, Mario Igrec, Bruno Philipp, Goran Matović

HISTRIONSKO LJETO

Opatovina

10.7. – 31.8.

FINE STRINE S OPATOVINE

Autor: Nino Škrabe

Redatelj: Zoran Mužić

Kostimografija: Elvira Ulip

Rasvjeta: Dražen Dundović

Tehnika: Enes Hodžić, Daniel Pavlović, Gordan Matejko

Marketing: Elizabeta Vrbančić, Nikolina Radenić

Odnosi sa javnošću: Igor Rogina, Elizabeta Vrbančić

Producent: GD HISTRION

Izvođači:

Slavica Knežević-Torjanac, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Davor Svedružić, Franjo Kuhar, Vanda Winter, Tomislav Martić, Damir Lončar, Žarko Savić, Martin Kuhar, Dinka Vuković

* Predstave su svakim danom osim nedjeljom i ponedjeljkom te počinju u 21:00

BORKO ŠPOLJARIĆ