Milan Zdravko Šimera – Zavičajne slike samozatajnog nastavnika

Akademija Art

Slikao je u intimi, samozatajno, a otkriva nam se tek sada kada više nije među nama

Pozivamo Vas na izložbu slika Milana Zdravka Šimere u organizaciji Društva “Bijaći” u srijedu, 18. lipnja u 20h u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću. Autorica izložbe i kataloga je Mirela Duvnjak, muzejska savjetnica MGK. Izložba će biti otvorena do 30. lipnja 2019. godine.

Ova je izložba susret s našim sugrađaninom Milanom Zdravkom Šimerom. Slikao je u intimi, samozatajno, a otkriva nam se tek sada kada više nije među nama. To možemo zahvaliti njegovim najbližima, rodbini i prijateljima, koji su prepoznali da je njegov rad vrijedan javne prezentacije. Potvrda je njegovoj skromnosti i činjenica da uglavnom nije ni potpisivao niti datirao svoje slike. Najranije datirana poznata slika je lijep, gotovo minuciozan akvarel kamene tradicijske kuće s okućnicom od ukrasnog bilja iz 1994.

Izložba je izbor nevelika opusa ovog, nadasve predanog i nagrađivanog, likovnog pedagoga, ali i talentiranoga slikara. O tome koliko je bio uspješan likovni pedagog, svjedoče brojna priznanja, zahvalnice i diplome koje je primio za svoj rad. U prigodi zapažene izložbe radova učenika viših razreda splitske Osnovne škole Sućidar, koju je organizirao u Umjetničkom salonu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Splitu 1993. godine, Milan Zdravko Šimera govorio je o svojim nastojanjima da učenike u nastavi upućuje na sebe same i ukazuje im na štetnost šablona, koje su pogubne za prirodnu dječju kreativnost. Naglašavao je da dijete oslobođeno pritiska da imitira stvarnost, postaje začuđujuće kreativno.

Zavičajne i tradicijske naplavine njegova duha očituju se u odabranim motivima. U njegovu realističkom i lirskom slikarstvu uglavnom prepoznajemo karakteristične vedute i pejzaže Kaštela i Trogira. To su bliski nam i dragi prizori rijetkih morskih hridi koje su još preostale nakon nasipavanja obale, zatim prizori luka, lučica i foša. Privlačili su ga motivi arhitekture i bujnog zelenila te povijesno- prostorni reperi , kozjačka uzvišenja sa samotnim crkvicama… (Mirela Duvnjak, iz predgovora)

Helena Martinac

Leave a Reply

Next Post

Regius festival i S.A.R.S. festival udružili snage

Alternativna ljubavna priča dogodila se između Šibenika i Sinja. Opće simpatiziranje organizatora Regius festivala i S.A.R.S. Music & Beer festivala urodila je najboljom festivalskom kombinacijom ovog ljeta u Dalmaciji. Svi […]