UKLJUČI SE! Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Jedan od najvažnijih segmenata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture su programi uključivanja građana među kojima su i sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana te budući rad s volonterima – kroz koje će naši sugrađani i sugrađanke dobiti priliku izravno predlagati, odlučivati i realizirati aktivnosti u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, odnosno neposredno u njemu sudjelovati.

RIJEKA 2020 pokazuje jasnu namjeru da aktivno u proces realizacije projekta Europske prijestolnice kulture  uključi građane i da pokaže kako jedino bliskom suradnjom svih uključenih partnera i samih građana možemo realizirati uspješan projekt, koji će dugoročno unaprijediti kulturu i kvalitetu života u Rijeci.

Na konferenciji za novinare održanoj 6. svibnja 2019. u RiHubu, Emina Višnić, direktorica RIJEKA 2020 d.o.o., Bernard Koludrović, voditelj sudioničkih programa i RiHuba te Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke predstavili su drugu po redu akciju “Uključi se!, projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Direktorica RIJEKA 2020 d.o.o. Emina Višnić, podsjetila je kako je prvi krug akcije „Uključi se!“ uspješno proveden u jesen prošle godine. Na programe Civilnih inicijativa i Zelenog vala, tada je stiglo ukupno 80 prijava. Za Civilne inicijative njih 59, dok je za Zeleni val prijavljen 21 projekt, a oni koji su od predloženih programa izabrani kao najbolji dobili su od 10.000 do 30.000 kuna za realizaciju. O projektima je odlučivalo  Vijeće građana, također izabrano kroz akciju “Uključi se”. – Nakon svega izabrano je po 11 projekta u sklopu Civilnih inicijativa i 11 projekata u sklopu Zelenog vala, koji se realiziraju tijekom ove 2019. godine, istaknula je Višnić.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, izrazio je zadovoljstvo prostorom Rihuba, koji je u samo pola godine nakon otvaranja zaživio i postao novi kulturni centar, koji je otvoren u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. – RiHub je svoja vrata otvorio i kulturnim i kreativnim profesionalcima koji u ovom prostoru pronalaze mogućnost privremenog i povremenog rada, a postao je i mjesto održavanja brojnih tribina, izložbi i susreta. Jedan od najvažnijih segmenata rada RiHuba su programi uključivanja građana – sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana te budući rad s volonterima.

Bernard Koludrović, voditelj sudioničkih programa i RiHuba kratko je pojasnio načine uključivanja građana u akciju „Uključi se!“.

Promijenite grad preko Civilne inicijative
Građani imaju mnogo ideja koje Rijeku mogu učiniti zanimljivijim gradom. One ideje koje se baziraju na suradnji građana i koje donose nešto dobro većem broju ljudi, RIJEKA 2020 odlučila je financijski pomoći, kako bi doista zaživjele. Građani, dakle, mogu predložiti projekt koji unapređuje lokalnu zajednicu društveno-kulturnim i umjetničkim akcijama. Pojedinačna potpora projektu je od 10.000 do 30.000 kn, a ukupno je osigurano 150.000 kn.

Pokrenite Zeleni val
Zeleni val simbolički je naziv za oplemenjivanje grada sadnjom biljki, stabala, cvijeća i uopće raznolikog zelenila, ali i naziv za različite prijedloge i ideje iz područja ekologije. Svi bismo voljeli živjeti i boraviti u zelenijem okolišu, a mnogi građani imaju ideje kako to postići. I zato su svi pozvani uputiti svoje prijedloge, a RIJEKA 2020 će financijski podržati najbolje kako bi prijestolnica kulture bila ljepša, zelenija i ugodnija svima. Pojedinačna potpora projektu je od 10.000 do 30.000 kn, a ukupno je osigurano 150.000 kn.

Nove projekte u sklopu Civilnih inicijativa i Zelenog vala građani mogu prijaviti do 19. lipnja 2019. godine.

Uključite se u Vijeće građana
Zainteresirani se mogu prijaviti i za rad u Vijeću građana, koje moć odlučivanja daje u ruke – građanima. Prijave se primaju do 6. lipnja 2019., a od prijavljenih kandidata, odabranih javnom lutrijom, formirat će se Vijeće građana koje će odabrati najbolje između pristiglih projekata Civilnih inicijativa i Zelenog vala te im time osigurati financijsku potporu za realizaciju.

Postanite volonter
Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture treba pomoć, ruku, savjet ili ideju volontera! Zauzvrat nudi znanje, entuzijazam, priliku za druženje, zabavu i ponos.Za sve one koji kroz volontiranje žele sudjelovati u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, prijave su i dalje moguće – prijavnica je trajno dostupna na adresi www.rijeka2020.eu/ukljucise/volontiranje.

Lena Stojiljković