Više od 40 tisuća posjetitelja ovog vikenda boravi u Bjelovaru, gdje se održava kulturno-umjetnička i turistička manifestacija Terezijana, koja inspirirana povijesnim događajima oživljava uspomene na osnivačicu grada, caricu Mariju Tereziju

Zbog velikog broja gostiju iz Hrvatske i inozemstva, svi smještajni kapaciteti u Bjelovaru i okolici u potpunosti su popunjeni, ističu organizatori manifestacije koja se održava 24. godinu zaredom.

Središnji događaj Terezijane je simbolični dolazak Marije Terezije u grad, u carskoj kočiji i u pratnji svite od 350 kostimiranih sudionika, uključujući i povijesnu konjičku postrojbu bjelovarskih graničara Husara.

Posjetitelji mogu uživati u koncertima, scenskim prikazima povijesnih događanja, kulinarskom showu i nastupima uličnih umjetnika.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ističe da se ponuda na Terezijani svake godine dodatno obogaćuju kako bi uspješno konkurirala drugim gradovima iz regije.

“Tradicionalno pokušavamo napraviti novi iskorak, da bi Terezijana došla na ono mjesto koje i zaslužuje, a to je pozicija jedne od najboljih manifestacija kontinentalne Hrvatske“, poručio je.

Uz zabavne i kulturne sadržaje Terezijanu karakterizira bogata i kvalitetna ugostiteljska ponuda, u kojoj se naglasak stavlja na autohtone proizvode.

U program je uključen i Gradski muzej Bjelovar, u kojem su posjetitelji imali priliku pogledati izložbu skulptura, crteža i litografija Ivana Meštrovića, dok je Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije održalo izložbu Sablje i sječiva Habsburške i Austro-ugarske monarhije. Autor: Hina

Leave a Reply