Skip to content

Priča o festivalskim vratima i što s njima ima Šibenska gradska straža

Dan pred početak 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku postavljena su festivalska vrata. Ove godine, ona su svoje mjesto našla na poziciji kod Perivoja Roberta Visianija, odnosno na Trgu Ivana Gorana Kovačića gdje se likovnim oblikovanjem i pričom nastavljaju na povijesnu priču Krešimirovog grada te se naslanjanju na vizualni identitet 59. MDF-a po zamisli autora, dugogodišnjeg kazališnog suradnika, Branka Lovrića Caparina.

Ulaz u grad dječjeg festivala ove godine, zbog građevinskih radova na Poljani, a uz zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, pomaknut je na drugu lokaciju dok se izgledom vraća masivnim festivalskim vratima od prije nekoliko desetljeća. Evo priča o vratima iz usta autora, Branka Lovrića Caparina.

‘Da, vrata nisu kao u zadnje vrijeme, ali ovakih je vrata nekoć bilo. Sjećam se još 1982. godine. Hvala bogu, dugo sam u festivalu. Počeo sam kao dijete, a iako u penziji, još sam tu i osjećam se kao dijete. Kako vrata nismo mogli staviti gdje smo i dosad zbog radova na Poljani, a trebalo je obilježiti i ulaz u stari grad, i ulaz u grad festivala, morali smo naći adekvatnu lokaciju.

Prepostavka je da su na ovom mjestu gdju su sad vrata, između ostataka starog bedema i crkve svetog Frane, nekoć bila manja gradska vrata, pomoćni ulaz u grad. Kako je to sad jedina komunikacija sa ceste u stari grad, ako ne računamo rivu, odlučili smo da vrata postavimo na ovom mjestu.

Zamislili smo da vratima nastavljamo stari bedem i tu stavljamo portu, gradsku kapiju čime asociramo na stari dio grada, ali i otvaramo ulaz u grad dječjeg festivala. Vrata su oslikana da izgledaju kao sazdana od kamena, ali s elementima vizualnog identiteta Festivala koji imamo na plakatima, programskoj knjižici, pozivnicama jer to je običaj svih ovih godina’, objasnio je Lovrić Caparin.

Festivalska vrata simboliziraju ne samo neka minula vremena i ulaz u grad koji ima trenutačno najljepšu sadašnjost već i daju prostora moderom vremenu pa je prolaznicima ostavljena mogućnost fotografiranja na prozoru stare gradske kapije s idejom da se iste nađu na društvenim mrežama i tako šire još jednu lijepu priču koja se veže za Međunarodni dječji festival, Šibenik i Hrvatsku koju podržava i Hrvatska turistička zajednica.

A kako festivalska vrata doista izgledaju, bit će najbolje doći u Šibenik od 15. do 29. lipnja i osobno se uvjeriti. Posebno privlačna bit će u subotu i nedjelju, 15. i 16. lipnja, od 19 do 20 sati, kada će ispred vrata biti povijesna Šibenska gradska straža. Prizor je to koji se ne propušta!

Da Međunarodni dječji festival sa sobom donosi niz lijepih priča o zajedništvu jedne lokalne zajednice, svjedoče i vrata postavljena na ulaz na ljetnu pozornicu s pogledom na UNESCO-vu ljepoticu, katedralu svetog Jakova. Naime, ta s u vrata djelo učenika Srednje strukovne škole u Šibeniku, odnosno polaznika stolarske radionice te se ovim putem MDF zahvaljuje učenicima, voditelju radionice te ravnatelju šibenske srednje škole!

Snježana Klarić