Skip to content

Predsjednica primila liječnike koji su operacijom razdvojili sijamske blizanke

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu u svome Uredu izaslanstvo KBC-a Zagreb, odnosno medicinski tim koji je početkom ožujka u složenom zahvatu uspješno razdvojio sijamske blizanke, te im izrazila svoje divljenje i ustvrdila kako je riječ o povijesnom uspjehu kojim su u Hrvatskoj vrlo visoko podigli ljestvicu izvrsnosti.

“Vjerujem da kao studenti i već iskusni liječnici i medicinske sestre niste ni slutili o mogućnosti sudjelovanja u nečem što je doista vrlo rijedak fenomen u medicini. Tamo gdje se otvaraju novi putovi čudesnog svijeta znanosti, gdje su materijalne mogućnosti nedohvatljive prosječnom zdravstvenom budžetu, tamo gdje je medicina otišla jako daleko iznad prosječnosti, takav svijet ostvario se u KBC-u Zagreb, zahvaljujući glavnom i presudnom čimbeniku svakog posla – čovjeku”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Naglasivši kako je riječ o operaciji koju je obavio tim vrhunskog znanja, odvažnosti i promišljene hrabrosti, stručan i uigran, predsjednica je dodala kako će njihov uspjeh proučavati kolege medicinari iz Hrvatske i cijeloga svijeta kojima su, naglasila je, vrlo visoko podigli ljestvicu izvrsnosti.

“O vama kao ljudima želim reći, uz još jedno duboko hvala, da ste oni kojim nam pokazuju kako uspjeh prati odvažne i stručne, uporne ljude koji znaju i koji imaju vjere u pobjedu, u pomicanje granica”, poručila je.

Na prijemu je zahvalio pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak koji je istaknuo kako je riječ o medicinski ogromnom poslu u kojem je sudjelovao tim od 30-ak ljudi svih struka. “Htjeli smo pokazati da možemo i znamo organizirati posao kako treba i ne moramo se sramiti nikoga”, rekao je.

Sijamske blizanke se dobro oporavljaju, čeka ih još kirurških zahvata

Sijamske blizanke i dalje su u bolnici i dobro se oporavljaju. Operaciju je predvodio pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Tomislav Luetić koji je u izjavi novinarima na Pantovčaku rekao da djevojčice čeka još kirurških zahvata pa stoga još nije moguće reći kada će ići doma.

Na upit jesu li svjesni što su učinili odgovorio je da se “to govori nakon Svjetskog prvenstva” te poručio da ne pretjeruje kada kaže da slične stvari rade svaki dan i da nije riječ o povijesnim stvarima.

See also  Predsjednica primila izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj

“Nadamo se da će se kroz ova pozitivna izvještavanja vidjeti naš svakodnevni trud, motivacija, volja, želja i muka – i petkom i svetkom”, dodao je.

Operacija je trajala više od 13 sati, uključivala je jednu od najdužih anestezija u Hrvatskoj, timski rad sedam kirurga i sedam anesteziologa, te ukupno 25 osoba u operacijskoj sali, a 30 u intenzivnoj njezi, dok je sama priprema za operaciju trajala šest tjedana.

Jedan od članova tima bio je i Danko Mikulić, specijalist opće, digestivne i dječje kirurgije iz KB-a Merkur, koji je u izjavi naglasio da je cijela operacija, ne samo kirurška, bila organizacijski, logistički i pripremom zahtjevna.

“Najviše je ponosan da je sve izvedeno besprijekorno, stoga rezultat nije izostao”, rekao je. Autor: Robert Koren, Marina Hudoletnjak – Hina