Hommage Pollocku Mladena Žunjića

Novi ciklus doista velikih formata tekućih akrila na platnu (150 x 120) slikar Mladen Žunjić posvetio je Jacksonu Pollocku, umjetniku čiji angažman osobito uvažava, posvećujući mu niz novih slika

Žunjić i u ovom ciklusu istražuje krajnje ili izvedive mogućnosti kako pojedinih boja, zatim sinergije boja, uz klasične motive oblika, mrlja, linija, obojanih ploha, na površini od gotova dva četvorna metra, gdje mora posložiti svijet nastao kolorističkom, oslobađajućom erupcijom.

Žunjićeve slike i nadalje nose pečat živosti i optimizma, snage, volje, odlučnosti, ne priznavanje limitiranosti,  one svjedoči o autorovoj imaginaciji temeljene na nezaustavljivosti gesta.

Žunjićeve slike doista emaniraju energiju, ona izranja iz  oslobođene nutrine i širi se izvan formata slike u svim pravcima i ravnomjerno i neravnomjerno i jako i nježno.

Žunjićeve slike obilježene su optimizmom i životnom snagom, neiscrpnim gibanjem, često i kaotičnim i nepredvidljivim, moguće s katastrofalnim posljedicama što izaziva kretanje lave od grotla i širi se nezaustavljivo.

Eksplozija kolorističkih linija, ovala,mrlja, koji katkada odaju dojam disharmoničnosti svijeta u nastajanju ili u nestajanju, temeljni je dojam koji ovaj ciklus ostavlja na promatrača jer ove Žunjićeve slike upozoravaju na ključni trenutak ljudske povijesti, ukazuju na prijelomni trenutak kada se valja odlučiti kako sačuvati život i okruženje za budućnost.

Ciklus Mladena Žunjića posvećen  umjetniku svjetskog renomea Jacksonu Pollocku izvanredan je hommage slikara slikaru.

Miroslav Pelikan