Johnson o roku za brexit u listopadu: Odgoda znači poraz

Boris Johnson, favorit za nasljednika premijerke Therese May, obvezat će se u srijedu da će izvesti Britaniju iz Europske unije 31. listopada te upozoriti konzervativce da “odgoda znači poraz”

U tijesnoj utrci za nasljednika premijerke May, brexit je postao ključna točka među kandidatima s Johnsonom u prvom planu, koji je prije tri godine započeo kampanju za izlazak iz EU-a zauzevši čvrst stav oko brexita 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

Bivši ministar vanjskih poslova i bivši gradonačelnik Londona, istaknuo se u odnosu na ostale u njegovoj stranci tvrdeći da jedino on može spasiti Konzervativnu stranu koja je doživjela neuspjehe na posljednjim izborima zbog nerješavanja brexita na vrijeme. 

Na Johnsonovoj strani su najznačajniji konzervativci u parlamentu, a popularan je i među ostalim članovima stranke koji će u konačnici i odabrati Mayinog nasljednika. 

Kao što je tvrdio i za vrijeme referenduma o izlasku iz EU-a 2016., Johnsonova poruka je jasna – ako se nastavi odgađanje brexita, Konzervativna stranka riskira prepustiti vlast vođi oporbene Laburističke stranke i socijalistu, Jeremyjuu Corbynu.

“Nakon tri godine i dva odgođena roka, moramo napustiti EU 31. listopada”, stoji u izvodima govora koji će Johnson izreći kasnije tijekom dana. “Nećemo dobiti nikakav rezultat ako pokažemo najmanju naznaku da želimo nastaviti s novim odgodama”. Po Johnsonu, “odgoda znači poraz. Odgoda znači Corbyn”.

Gotovo tri godine od glasanja o izlasku iz EU-a, Britanija nije sigurna kako, kada i hoće li se brexit uopće dogoditi. Parlament je tri puta odbio “dogovor o razvodu” postignut s EU-om, a među zastupnicima postoji tek nisko slaganje oko brexita. Autor: Hina