Ante Vlahović odlazi s mjesta predsjednika Uprave Adris Grupe

Vlahović će s početkom iduće godine preseliti u Nadzorni odbor. Jedno vrijeme kao njegov nasljednik spominjao se i aktualni ministar financija Zdravko Marić, koji tu mogućnost nije nikad potvrdio, ali ni odbacio

Nedavni dovršetak jedne od najvećih turističkih investicija od hrvatske neovisnosti i svečano otvaranje luksuznog Grand Park Hotela Rovinj, kao i uspješno poslovanje druge dvije “divizije” na kojima kompanija temelji svoje poslovanje, više su nego dobri razlozi za zadovoljne osmjehe na licima dioničara jedne od vodećih hrvatskih kompanija, rovinjske Adris Grupe, koji su se, kao i svakog lipnja, danas okupili na godišnjoj Skupštini društva. Uz mnoge veterane, koji su prve pakete dionica stekli još u vremenima privatizacije, među onima koji odlučuju o budućnosti kompanije sve je više novih i mladih lica.

Među njima su i nasljednice predsjednika Uprave Ante Vlahovića, koje polako ulaze u posao upravljanja kompanijom. Ines i Tea Vlahović, zahvaljujući dionicama koje im je darovao otac, već se dvije godine nalaze na listi deset najvećih dioničara.

Svima njima u uvodu se po zadnji put s mjesta predsjednika Uprave obratio Ante Vlahović, koji će s početkom iduće godine dobiti nasljednika i preseliti u Nadzorni odbor kompanije.

Tko će Vlahovića naslijediti na mjestu predsjednika Uprave Adrisa, pitanje je na koje bi odgovor trebao stići u narednih nekoliko mjeseci. Dosad su se kao glavni kandidati za to mjesto spominjali Damir Vanđelić, koji je u Upravi kompanije od svibnja ove godine, te Marko Remenar, koji je u Upravi od prošle godine. Podsjetimo, jedno vrijeme kao nasljednik Ante Vlahovića na mjestu prvog čovjeka Adrisa spominjao se i aktualni ministar financija Zdravko Marić, koji tu mogućnost nije nikad potvrdio, ali ni odbacio.

Transformacija

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja, Vlahović se tradicionalno osvrnuo na okruženje u kojem živimo i poslujemo.

“Nepovoljne socio-ekonomske prilike, izražen antipoduzetnički mentalitet i opće društvene okolnosti koje, prema istraživanjima, pokreću i masovno iseljavanje iz Hrvatske, obilježili su proteklu godinu. Hrvatskoj danas, prema procjenama, nedostaje oko 130 tisuća radnika, a veći dio tih ljudi otišao je u inozemstvo. Samo jedna petina njih, odnosno 19 posto, iz radno socijalnih razloga, a čak 60 posto zbog općeg društvenog konteksta. Najčešćim razlozima koji se navode za iseljavanje iz Hrvatske ja bih dodao još jedan, koji mi se čini izuzetno važnim, a to je konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Probat ću to ilustrirati kroz jedan snažan pokazatelj. Kad bi ukupnu dobit hrvatskog gospodarstva isplatili kroz plaće zaposlenika, mjesečna neto plaća hrvatskih radnika povećala bi se za manje od tisuću i sto kuna”, kazao je Vlahović, naglašavajući kako taj podatak puno govori o konkurentnosti i potencijalu hrvatskog gospodarstva.

Adris je i u takvom okružju, kazao je, u potpunosti transformirao i restrukturirao svoje poslovanje.

“Kompanija je, usprkos nepovoljnom gospodarskom okružju, ostvarila rast svih svojih poslova, poduzeti su novi strateški pomaci na razini Grupe te su stvorene pretpostavke za daljnji rast i razvoj, potpomognut novim snažnim investicijskim ciklusom”, kazao je Vlahović.

Sjajne brojke

Iako je istaknuo, u posljednjih deset godina Adris je uložio 8,2 milijarde kuna u stjecanje vlasničkih udjela u zdravoj hrani, turizmu i osiguranju, te kompaniju danas čine tri rastuća i dugoročno održiva posla, koje obilježavaju jasno definirana poslovna politika i upravljačko znanje.

Autor: Milan PAVLOVIĆ, glasistre