Skip to content

Ročište o razmjeni Mamića vjerojatno u utorak

Zagrebački odvjetnik Veliko Miljević, koji brani odbjeglog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića osuđenog na 6,5 godina zatvora zbog malverzacija u tom klubu, u izjavi novinarima iznio je svoje uvjerenje da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj

  • Mamić: Nema pravnih elemenata za izručenje Hrvatskoj
  • Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način, rekao je Veljko Miljević novinarima ispred zagrebačog Županijskog suda.

Mamićev branitelj očekuje da će Mamić ovog tjedna, slijedom hrvatskog zahtjeva za izručenjem i određivanja drugog istražnog zatvora biti pozvan u nadležna tijela BiH.

Miljević je kazao da ga smeta što je Mamić prva osoba u Hrvatskoj protiv koje je određen drugi istražni zatvor zbog čega je trebalo promijeniti 28-godišnja procesnu pretpostavku.

Bivši Dinamov čelnik Mamić iznenada je otkazao održavanje konferencije za novinare najavljene za ponedjeljak u Međugorju, objašnjavajući kako bi time sebe doveo u poziciju da bi mu odvjetnik Veljko Miljević prestao biti branitelj.

Nakon odluke Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao tjeralicu za Mamićem, također zbog optužbi da je izvlačenjem novca oštetio Dinamo.

Optužno vijeće je 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također ima.

Osječki sud dostavio dokumentaciju Ministarstvu pravosuđa

Osječki Županijski sud dostavio je Ministarstvu pravosuđa svu potrebnu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupka izručenja bivšeg čelnika NK “Dinama” Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine, doznaje se u ponedjeljak na tom sudu.

  • Nakon što je 7. lipnja Županijski sud izdao nalog za raspisivanje tjeralice Ministarstvo unutarnjih poslova je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i međunarodnu tjeralicu, a za daljnju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosuđa, izvijestili su na sudu.
See also  Viletine: Kraljevska kolekcija

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je kazao je da će zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

Rajić za HRT: U utorak moguće ročište o eventualnom izručenju

U telefonskom razgovoru za Hrvatsku radioteleviziju bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić potvrdio je da bi u utorak, na Sudu Bosne i Hercegovine, moglo biti održano ročište o eventualnom izručenju njegova klijenta Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Kako bi se izbjeglo uhićenje od strane pripadnika SIPA-e, koja djeluje po međunarodnoj potjernici, vrlo lako je moguće da će se u utorak Zdravko Mamić dragovoljno pojaviti na Sud Bosne i Hercegovine. Autor: M.Š./Hina